Proti odebírání průkazů ZTP se postavili i Zelení

Strana zelených podpořila návrh Věcí Veřejných, který má řešit současnou situaci, kdy jsou odebírány průkazy ZTP a ZTP/P těm, kteří je doopravdy potřebují. Návrhem, který podporuje i Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, se bude zabývat parlament.

Strana zelených nesouhlasí se stanoviskem vlády ODS, TOP 09 a LIDEM, která odmítla poslanecký návrh poslankyň Věcí veřejných Kateřiny Klasnové a Jany Drastichové (a dalších) na změnu posuzování nároku na průkazy ZTP a ZTP/P a přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku pro lidi s amputací nad kolenem.

Návrhem, který podporuje i Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí, se bude zabývat Poslanecká sněmovna. Petici za požadavky, obsažené v návrhu, podepsaly již tisíce lidí.

„Poslanecký návrh Věcí veřejných nabídl řešení neutěšeného stavu, kdy jsou lidem s těžkým tělesným postižením včetně dětí postupně při posudkových kontrolách, na které se musí dostavit do konce roku 2015, odebírány průkazy ZTP a ZTP/P. Odebráním průkazu je ohroženo kolem 150 tisíc lidí z celkového počtu 274 tisíc.

Návrh řeší i těžkosti způsobené změnami ministra Drábka v přiznávání příspěvku na zvláštní pomůcku pro lidi s amputací nohy nad kolenem, kteří ztrácejí kupříkladu nárok na motorové vozidlo,“ říká Pavla Brady, 1. místopředsedkyně Strany zelených.

„Strana zelených je zděšena tím, že průkazy ZTP a ZTP/P jsou odebírány lidem včetně dětí s amputovanou končetinou, jež před posudkovým lékařem ujdou dvě stě metrů nebo cestu do patra a zpět. Zvlášť smutné je to u dětí po onkologických zákrocích v nohách. Doufáme proto, že také u některých vládních poslanců zvítězí humánní přístup nad cynismem, návrh podpoří a nedají na odmítavé stanovisko vlády, které je pro nás zcela nepochopitelné,“ řekl Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.