V olomoucké arcidiecézi lidem pomáhají nemocniční kaplani

V olomoucké arcidiecézi, která kromě Olomouckého kraje zahrnuje i Zlínský kraj a část krajů Pardubického a Jihomoravského, pomáhají lidem i nemocniční kaplani./ilustrační snímek/

Poskytují služby nejen věřícím, ale všem nemocným, jejich příbuzným i zdravotníkům. V arcidiecézi jich působí celkem 17, řekla při dnešní vernisáži fotografií Být nablízku ve Fakultní nemocnici v Olomouci tamní kaplanka Marta Hošťálková.

Fotografie pořídil Filip Fojtík, který sledoval nemocniční kaplany od letošního července do září při jejich službě nemocným, seniorům a umírajícím v nemocnicích, hospicích a pobytových sociálních službách v Rajhradě, Brně, Olomouci, Holešově, Kroměříži, Praze a v Ostravě.

„Snímky velice dobře ilustrují naši službu. Je na nich zřejmé empatické naslouchání, které je hlavním nástrojem nemocničního kaplana,“ uvedla Hošťálková.

Kaplani jsou nemocným oporou v jejich existenciálních, duchovních i náboženských potřebách. „Snažíme se jim být nablízku. Na fotografiích jsou vidět i gesta nebo ‚pouhý‘ stisk ruky, která mnohdy pomohou více než spousta slov,“ doplnila Hošťálková.

Nemocniční kaplani nabízejí svou službu citlivě, nevnucují ji ani nikoho neobracejí na víru. Po překonání prvotních předsudků jejich pomoc často přijímají i lidé, kteří se k žádnému náboženství nehlásí.

Promlouvají třeba i se zdravotními sestrami o jejich rodinných problémech či s lékařem, který těžce nese smrt svého pacienta.

Kaplany mohou být například řeholní sestry, jáhni, kněží či lidé s vysokoškolským teologickým vzděláním. Ti se postupně vzdělávají a také se učí, jak předcházet syndromu vyhoření. Služba je totiž psychicky velmi náročná.

Výstava má podle Hošťálkové mimo jiné oslovit i další adepty této profese.

Ze vstupní haly chirurgického komplexu olomoucké nemocnice, kde bude do 8. listopadu, se totiž přesune do prostor teologické fakulty olomoucké univerzity i do Caritas – Vyšší odborné školy sociální Olomouc. Lidé expozici postupně uvidí i v dalších zdravotnických, sociálních a kulturních zařízeních v olomoucké arcidiecézi, ale také v Praze.

Počet nemocničních kaplanů se na území arcidiecéze postupně zvyšuje, před rokem jich bylo o tři méně. V Olomouckém kraji se s nimi lidé mohou potkat také v nemocnicích v Prostějově a v Šumperku, v psychiatrické léčebně ve Šternberku nebo v hospici na Svatém Kopečku u Olomouce.

Ve Zlínském kraji působí v kroměřížské psychiatrické nemocnici, v nemocnici Milosrdných sester sv. Vincence de Paul, ve valašskomeziříčské a uherskohradišťské nemocnici nebo v centrech pro seniory v Holešově a Bystřici pod Hostýnem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.