V bezbariérových domech pro vozíčkáře bylo volit až 80 % lidí

K urnám dnes vyráželi i handicapovaní. Ti to ale často nemají vůbec jednoduché, nejednomu se už totiž stalo, že musel odvolit na ulici. Důvod – samozřejmě bariérovost.

Devětačtyřicetiletý René. Dnes se jel podívat na možnost volby na ZŠ na Pošepného náměstí v Praze, která je nedaleko jeho bydliště. Přes tyto schody by se prostě nedostal. Naštěstí ale bydlí v domě, ve kterém žije několik set vozíčkářů. Pro ně se místnost rehabilitace v tomto domě stala na dva dny volební.

René MOLITORIS, volič: „To je takové důstojnější, než někde čekat třeba před naším volebním okrskem, který je bariérový, to znamená, že bychom tam víceméně všichni čekali pod schody a volební komise by musela přijít ven, což by třeba ve špatném počasí nebylo prostě příjemné.“

V domě zvláštního určení si volební místnost vždy připraví a to tak, že přivezou tuto plentu z místnosti rehabilitace.

Kateřina ŠAFRÁNKOVÁ, pracovnice dispečinku: „Co se týče konkrétně těchto bezbariérových domů, tak je velká volební účast, řekla bych tak osmdesát procent.“

Volit zde bude i čtyřiceti tříletý Michal. Asi před pěti lety vyrazil s manželkou vhodit hlas do nedaleké školy, dvě hodiny čekal na někoho s urnou, odvolit musel na chodbě.

Michal BŘESKÝ, volič:
Tam mne nějací dobří lidé nadzvedli, zvedli mi vozík, který váží i se mnou kolem 250 kg a do toho přízemí snad potom sešli nějak s tou urnou.

I v tomto domě v Praze 14 je spousta vozíčkářů. I tady je speciální volební místnost. Mezi prvními do ní krátce po patnácté hodině vjíždí jako vláček tito manželé.

Roman FOLVARSKÝ, volič: „Naše volební místnost je v místní ZŠ, která je bezbariérově přístupná, ale při jedněch volbách byl přístup do volební místnosti vedlejším vchodem a tam byly schody a my jsme museli volit na ulici. “

Klára FOLVARSKÁ, volička:“Možnost volit je pro nás oba moc důležitá, je to způsob, jakým můžeme ovlivnit svoji budoucnost a kdybychom nešli volit, tak bychom ani neměli žádné morální právo nějak hubovat, anebo si na něco stěžovat. “

Jedinou drobnou nevýhodou místnosti je absence plenty. Všichni voliči sem ale přicházejí připraveni s označeným volebním lístkem.

podle reportáže TV Barrandov zaznamenala invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.