Před vodou evakuovali vozíčkáře v náručí

V Praze byla v neděli, kdy Vltava dosáhla 3. stupně povodňové aktivity, nejhorší situace v Záběhlicích, Hostivaři, v Lipencích a Dolních Černošicích. V Záběhlicích byl evakuován objekt azylového domu, kde žilo šest vozíčkářů a dalších 20 lidí.

„V Záběhlicích hasiči převáželi lidi z vyplavených míst i na člunech. Pražští hasič odpoledne vzdali odčerpávání vod z domů, garáží a sklepů a soustředili se na záchranu lidí z ohrožených oblastí.

Uzavřeno bylo více než dvacet ulic a komunikací v oblastech vymezených ulicemi Kotelní, Nádražní a Lidická a ulicemi V Botanice, Elišky Peškové a Petřínská v Praze 5.

V Praze 10 musel být evakuován dům pro seniory. Jeho pětačtyřicet klientů a další lidé, kterým domovy zaplavil Botič, byli prozatímně ubytováni v místních základních školách.

Řada rodin v nejvíce postižených pražských čtvrtích musela opustit své domovy, evakuováni byli i klienti několika domovů pro důchodce. V Záběhlicích byl evakuován objekt azylového domu, kde žilo šest vozíčkářů a dalších 20 lidí. Nemohoucí na invalidních vozících museli hasiči přenášet do bezpečí v náručí.

Neděle před polednem v pražské ulici K Prádelně. Po silnici se valí voda z vylitého Botiče. Hasiči musí odsud evakuovat důchodce z domova pro seniory. Musí je přenášet ručně, voda má přitom jen 10,5 stupně.

„Z domova důchodců nestačili evakuovat 22 osob, vesměs to byli vozíčkáři a nepohyblivé osoby, takže jsme museli s pomocí mobilní techniky přes lagunu, která byla přibližně metr 10 hluboká a značně intenzivní proud vody, tak jsme ty vozíčkáře museli vyvézt do bezpečného prostoru,“ řekl v reportáži FTV Prima velitel hasičů Václav Kratochvíl.

Podobný osud potkal i dům pro seniory v Michli. I tady musí všichni nájemníci pryč.

„Řešíme převoz maminky, chtěli bysme si ji vzít samozřejmě domů, ale nemáme tranzitní auto, které je potřeba pro takto handicapovaného člověka. Bohužel tranzitní služby všechny budou k dispozici k evakuaci, takže teď teda nevíme, čekáme, jsme tady všichni shromážděni,“ řekla FTV Prima dcera jedné z klientek Lenka Semecká.

Nepříjemné probuzení měli i v nedalekém Radotíně, kde před vodou zachraňovali, co se dalo už od 7 od rána.

Záchranáři před povodní evakuovali i pacienty Nemocnice Na Františku. Celkem se do ostatních pražských nemocnic sanitami převezlo 79 pacientů, většinou na Bulovku, Motol a do Všeobecné nemocnice na Karlově náměstí. Ti, kteří mohli jít do domácího léčení, byli propuštěni.

Neděle 11 hodin odpoledne, Rašínovo nábřeží v Praze. Soutok Botiče a Vltavy blokuje obrovská hromada naplavenin. Vrstva navíc pořád roste. Nejdřív musí hasiči dostat pryč několik metrů dlouhý kmen o průměru asi 40 centimetrů. Jedno z mnoha míst v Holešovicích, kde také staví protipovodňové zábrany. Práce ale zdržuje přesunutí pracovní buňky, kterou technické služby potřebují přestěhovat tak, aby ji voda nepoškodila. Musí kvůli ní nejdřív rozřezat plot. Zvyšující se hladinu vody napjatě sledují lidé z nejbližšího okolí.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.