Vozíčkáři budou moci řídit křeslo jen očima

ilustrační foto

Invalidní vozík, který budou moci těžce pohybově postižení lidé ovládat pohyby očí. To už brzy nebude utopie, nýbrž se to stane realitou. Vyvíjejí jej výzkumníci z katedry kybernetiky pražského ČVUT. /ilustrační foto/

Díky takovému zařízení pak budou moci i lidé upoutaní na invalidní vozík zůstat samostatní, což je právě to, co teď medicína budoucnosti řeší vůbec nejvíce. A to na celém světě.

Pro mnohé lidi je podobná představa zatím jen jako z nějaké sci-fi knihy, avšak vědci z katedry Kybernetiky ČVUT v Praze se právě snaží sestrojit kolečkové křeslo, které bude reagovat na pohyby očí.

Křeslo by mělo fungovat na velice snadném principu. Člověk si nasadí speciální brýle s kamerou, která bude snímat pohyby očních zorniček. Znamená to tedy, že kam se postižený bude dívat, tam křeslo pojede.

„Zařízení používá dva typy řízení. Buď nepřímé, kdy si člověk vybírá očima z pokynů na obrazovce jako stůj či couvni, nebo přímé, kdy vozík jede tam, kam se dívá,“ popisuje Olga Štěpánková z ČVUT. Předtím, než se budou moci vyrábět konkrétním pacientům na míru, však ještě musí tým výzkumníků doladit robotovy reakce na náhlé změny intenzity světla.

Hlavním důvodem, proč se celosvětově vynakládají astronomické částky do nových technologií je samostatnost zdravotně postižených. Populace seniorů či lidí, kteří jsou odkázaní na pomoc druhých se rychle zvyšuje. Například v Česku je dnes zhruba 16 procent seniorů, během dvaceti let by se však jejich počet měl zvýšit na celou čtvrtinu obyvatel.

„Brzy dospějeme do situace, kdy nebude dost lidí, kteří budou moci o nemohoucí pečovat, proto musíme mít k dispozici potřebné technologie,“ dodala Štěpánková.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.