Dnes se udělovala Národní cena za práci v sociálních službách

Dnes se v Praze rozdávaly národní ceny za práci v sociálních službách. Titul Pečovatelka roku 2013 získaly Antonie Pleskačová z domova pro seniory diakonie v Sobotíně, Lýdie Konieczná (foto) z centra sociálních služeb v Českém Těšíně a Petra Komašková z havířovského centra Santé.

Nejlepší sociální pracovnicí se stala Jana Hrdinová z uherskobrodské charity, ocenění pro manažera roku si odnesl ředitel domova pro seniory v Šanově na Znojemsku Jiří Dušek.

Pořadatelé oceněním chtějí upozornit na potřebnost pečovatelského povolání.

Cenu udělují Diakonie Českobratrské církve evangelické s Asociací poskytovatelů sociálních služeb. Diakonie patří v Česku k největším organizacím na pomoc seniorům a postiženým. Asociace zastřešuje provozovatele služeb pro potřebné. Národní ocenění se letos rozdávalo poprvé. Vzniklo spojením samostatných cen obou pořadatelů.

„Je zapotřebí si připomínat, že pomáhání a péče jsou výjimečné povolání, které zatím není v naší společnosti doceněno ani společenskou prestiží, ani financemi,“ uvedl ředitel Diakonie ČCE David Šourek. Podle něj právě ti, kteří se starají o druhé, v praxi dokazují mezilidskou solidaritu.

V Česku v sociálních službách pracuje asi 43.000 lidí. Odbory už léta neúspěšně usilují o zvýšení jejich mezd. Podle předáků si i s příplatky za přesčasy, noční a víkendy ti, co se starají o staré či handicapované lidi, vydělají kolem 12.000 korun čistého měsíčně.

Pečovatelka roku v pobytových službách Pleskačová podle kolegů představuje pečovatelský ideál. „Je to pečovatelka, kterou byste si přáli, aby se starala o vaše rodiče,“ uvedli pořadatelé. Podle nich tým oceněné zavádí do praxe i nové přístupy k péči o seniory.

Pečovatelka terénních služeb Konieczná seniorům pomáhá už 20 let, Komašková dostala ocenění za svůj profesionální a individuální přístup. Sociální pracovnice roku Hrdinová se pro práci se seniory rozhodla po těžkých životních zkušenostech. Nejlepší manažer sociálních služeb Dušek prosazuje péči s ohledem na důstojnost klientů.

Uznání získalo i osm dalších pečovatelek, dva pečovatelé a tři sociální pracovnice. V internetovém hlasování zvítězila Alena Šmídová z Centra sociálních služeb Kojetín, která pracuje jako pečovatelka v terénu. Profesi se věnuje už 25 let.

bližší informace a foto k oceněným přináší např. stránky Diakonie http://www.pecovatelkaroku.cz/cena-verejnosti/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.