Pocta Andělům. Hlavní ocenění získal Jiří Lodr

Na dvě stovky lidí, kteří pracují v sociálních službách, ocenilo město Plzeň. Hlavní cenu Zlatého anděla při pátečním slavnostním večeru v Měšťanské Besedě převzal ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr (foto). 

Jiří Lodr tvrdí, že i po dvou desítkách let působení v sociálních službách nachází ve své práci radost. „Čím déle v té službě jsem, tím víc si uvědomuji její smysl. Dává mi to velkou sílu. Já tím navíc vyjadřuji i svou vděčnost za to, že dvacet let po těžké operaci mohu chodit. Vzhledem ke svému poslání tvrdím, že jsem pořád mladistvě odpočatý, i když úkolů je před námi neuvěřitelně moc,“ říká Jiří Lodr.

Pokud má vyzdvihnout, co jej v historii Diecézní charity Plzeň osobně nejvíc potěšilo, pak mluví o tom, že se podařilo vychovat spousty odborníků s otevřeným srdcem, kteří svou práci v sociální oblasti dělají rádi. „Za to jsem nesmírně vděčný,“ prohlašuje.

Za významný milník v činnosti Diecézní charity Plzeň pokládá Jiří Lodr pomoc lidem postiženým povodněmi v roce 2002.

„To byla pro nás úplně nová výzva. V podstatě během chvíle se činnost charity dokázala rozvinout i směrem, který jsme nečekali,“ uvedl Lodr. Za další významný mezník v historii charity pokládá vybudování Domova svatého Jiří pro seniory v Plzni-Doubravce. Ředitel Diecézní charity Plzeň doufá, že se podaří brzy dotáhnout do konce zákon o sociálních službách, aby se sociální organizace vymanily z permanentního shánění peněz a neustálého boje o přežití. „A cítím, že tady chybí centrum života pro lidi s Alzheimerovou chorobou a hlavně pro lidi s roztroušenou sklerózou. V tom vidím velikou výzvu,“ řekl.

Ocenění Zlatý anděl se letos v Plzni udělovalo počtvrté. Před Jiřím Lodrem je získali Anna Srbová, Miroslav Valina a Karel Ženíšek.

Vedoucí sociálního odboru magistrátu Alena Hynková uvedla, že cenu Dobrá duše letos získaly tři ženy. „Jednu obdržela paní Věra Karásková, která s námi spolupracuje a jako dobrovolnice pomáhá sdružení Mamma Help. Další byla Anna Srbová za její neúnavnou pomoc bezdomovcům a dalším lidem žijícím na ulici. Třetí Dobrá duše byla letos udělena in memoriam Boženě Prokešové. Ta ji získala za celoživotní obětavost a empatický přístup k nemocným s roztroušenou sklerózou,“ sdělila Alena Hynková.

Další ocenění Andělské ruce získaly od města na tři desítky lidí, kteří působí v pečovatelských a ošetřovatelských profesích.

Jaroslav Nedvěd
Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.