Pardubické tyflocentrum nemá na služby pro nevidomé peníze

ilustrační foto: Flickr.com

Omezování sociálních služeb a propouštění zaměstnanců, takové jsou krizové scénáře neziskových organizací, které dostaly méně peněz na provoz. Krácení dotací podle reportáže ČT 1 ohrožuje také aktivizační služby pardubického Tyflocentra.

redaktor:
Vyrazit do přírody na kolech, zkusit horolezeckou stěnu nebo třeba kuželky, na aktivizační služby pro nevidomé a slabozraké pardubické Tyflocentrum nemá potřebné peníze.

Dana Stoklasová, ředitelka Tyflocentra Pardubice:
V roce 2010 jsme dostali dotaci 900 tisíc a letos to je 545 tisíc, což je propad o 355 tisíc.

redaktor:
A právě to znamená omezování služeb anebo propuštění lidí, na které nejsou peníze. Pro zrakově postižené se přitom aktivizační služby staly jedinou možností, jak žít naplno.

Milena Prskavcová, klientka se zkrakovým postižením:
Díky tomu ty lidi nejsou tak izolovaní, kolikrát nemají ty možnosti, aby na takovýhle akce šly, nebo nemají možnosti, aby šel někdo z jejich blízkých.

redaktor:
Ani na konci února nemá vedení Tyflocentra jistotu, s kolika penězi bude letos hospodařit. O dalších možnostech jedná s Pardubickým krajem.

Dana Stoklasová, Tyflocentrum Pardubice:
Nevím, jak máme plánovat ty služby, pouze 3 měsíce dopředu, jak máme stavět pracovní smlouvy zaměstnancům, protože nevíme co vlastně bude za půl roku.

redaktor:
Krize postihla všechny poskytovatele sociálních služeb. V celém Pardubickém kraji chybí 55 milionů korun.

Pavel Šotola, radní pro Pardubický kraj /Koalice pro Pardubický kraj/:
Vzhledem k tomu, že už léta se všichni snaží samozřejmě ten provoz zefektivnit, hledat vnitřní rezervy, tak si myslím, že už jsou na hranici.

redaktor:
Tyflocentrum je největší organizací v Pardubickém kraji, která se věnuje nevidomým a slabozrakým. V současné době je v úzkém kontaktu s více než 200 klienty.

Michal Klokočník, Česká televize, Pardubický kraj.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.