Startuje adresné zvaní na tři screeningy rakoviny

ilustrační foto: Ivonne Wierink / Photoxpress

Začíná první adresné zvaní na screening rakoviny prsu, děložního hrdla a tlustého střeva a konečníku. Za vyšetření se neplatí nic.

Na vyšetření prsu budou zvány ženy od 45 do 70 let a děložního hrdla od 25 do 70 let. Na vyšetření tlustého střeva a konečníku dostanou pozvánku ženy i muži od 50 do 70 let.

S dopisem by oslovení měli jít k praktickému lékaři, ženy mohou vše vyřídit u svého gynekologa. Dopisy budou pojišťovny rozesílat po měsících vždy těm, kdo právě mají narozeniny.

V první vlně bude osloveno 1,85 milionu lidí, v další vlně ti, kdo nepřišli. Celkem počítají pojišťovny v následujícím roce a půl s 3,5 milionu dopisů.

Ročně je v Česku zjištěno 6500 případů rakoviny prsu, 10.000 případů rakoviny tlustého střeva či konečníku a 1100 případů rakoviny čípku. Screening vyhlídky nemocných zlepší, když se nádor zjistí včas, až 95 procent lidí se vrátí po léčbě do běžného života.

Společný projekt zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví potrvá do 30. června 2015. Schválený rozpočet je 107 milionů korun.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.