Čínskou medicínou budou léčit ve FN Hradci Králové

akupunktura foto: Flickr.com

V Hradci Králové ještě letos vznikne klinika tradiční čínské medicíny. Bude vůbec první svého druhu v Česku. Naše lékaře sem budou jezdit učit odborníci z Číny, a přestože do otevření zbývá ještě několik měsíců, zájem je už teď obrovský.

 

reportáž televize Nova.

Léčebné postupy tradiční čínské medicíny jsou zdokonalovány déle než 3 tisíce let. Musí fungovat, jinak by neobstály před takzvanou západní medicínou.

Ludmila BENDOVÁ, zakladatelka TČM v ČR: „Ideální stav je, když se mohou oba obory kombinovat.“

Přestavte si, že podle statistik přes 50 procent Švýcarů dává přednost nekonvenčnímu způsobu léčení. Podobných čísel by chtěli dosáhnout i v Hradci Králové, proto tu otevřou první kliniku čínské medicíny u nás.

Roman PRYMULA, ředitel FN Hradec Králové: „Obrovské penzum lidí se nám sem hlásí nejen jako lékaři v tomto objektu, ale i jako pacienti. Takže už máme čekací listiny.“

Prostory nebudou problém, klinika vznikne tady v takzvané staré nemocnici na místě bývalé neurologie. Právě tady se to má za několik měsíců hemžit specialisty na akupunkturu, akupresuru, hypnózu či diagnostiku jazyka.

BENDOVÁ, „Podle našich zákonů smí akupunkturu neboli porušení povrchu kůže dělat pouze lékař.“

Navíc pojišťovny většinu léčebných postupů východní medicíny neproplácejí. Nicméně pokud to prý pomůže, lidé si léčbu rádi zaplatí.

osoba: Když je člověk hodně nemocný, tak pak už zkusí všechno.

Taje akupunktury už objevili například Tomáš Rosický, Jaromír Jágr nebo svého času také celá hokejová Sparta v čele Viktorem Ujčíkem.

podle reportáže TV Nova zaznamenala invArena

ilustrační foto: Flickr (lékařka Charlotte Stuart provádí akupunkturu, New Zealand)

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.