Kupujete si čínskou medicínu? Budete mít v ní možná švába

Farmaceutické firmy používají do tradiční čínské medicíny šváby. V Číně a také Jižní Koreji běží výzkum užití drcených švábů do přípravků proti plešatění, k léčbě AIDS i rakoviny, anebo jako přísady do vitaminových doplňků stravy.

Podle listu Los Angeles Times se v Číně množí švábí farmy.

Švábi v mnoha lidech vyvolávají podvědomý strach a nechuť, ale Číňan Wang na ně pohlíží velmi přátelsky jako na své bohatství i budoucnost.

Tento třiačtyřicetiletý podnikatel je největším švábím producentem v Číně, a i na celém světě. Jeho šest farem chová odhadem deset milionů švábů, které prodává výrobcům asijské tradiční medicíny a kosmetickým firmám. Ty si švábů cení coby levného zdroje bílkovin a také pro materiál z jejich křídel podobný celulóze.

Oblíbeným druhem pro tyto účely je šváb americký (Periplaneta americana), červenohnědý hmyz dorůstající v dospělosti délky asi čtyř centimetrů. Dospělý jedinec také dokáže létat, na rozdíl od menších, tmavších a bezkřídlých rusů domácích (Blattella germanica).

V Číně je v současnosti asi stovka švábích farem a nové vznikají skoro stejně rychle, jako se množí samotní švábi. Ale dokonce i mezi Číňany bylo tohle podnikání jen málo známé až do letošního srpna, kdy z farmy v provincii Ťiang-su uprchl odhadem milion švábů, což se dostalo do titulků v médiích nejen v Číně, ale i v zahraničí.

Wang, který vystudoval jen střední školu a odjakživa chtěl podnikat, začal už jako chlapec sbírat hmyz. Později začal nasbírané brouky a pak i štíry prodávat – obojí se používá jak v tradiční medicíně, tak konzumuje coby delikatesa.

Švábi jsou ze své podstaty zdraví tvorové, které nedecimují choroby. Jsou všežravci, ale přednost dávají shnilé zelenině. Wang ty své krmí bramborovými a dýňovými slupkami vyhozenými z okolních restaurací.

Také jejich zabíjení je snadné: Stačí je vymést nebo vysát vysavačem z hnízda a hodit do velké nádrže s vroucí vodou. Pak se suší na slunci jako chilli papričky.

Nejméně pět farmaceutických společností používá šváby do tradiční čínské medicíny. V Číně a také Jižní Koreji běží výzkum užití drcených švábů do přípravků proti plešatění, k léčbě AIDS i rakoviny, anebo jako přísady do vitaminových doplňků stravy.

Li Šu-nan, osmasedmdesátiletý profesor tradiční medicíny z provincie Jün-nan, který je považován za otce švábího výzkumu, v 60. letech minulého století zjistil, že etnické menšiny podél vietnamských hranic používají pastu ze švábů k léčení tuberkulózy kostí. „Švábi přežijí prakticky cokoli,“ řekl Li. „Chtěli jsme zjistit, co je dělá tak silnými – proč dokážou odolat i následkům jaderného výbuchu.“

Li vypočítává celou řadu zdravotních přínosů švábů, které vyzkoušel sám na sobě. „Vypadaly mi vlasy. Udělal jsem si sprej ze švábů a zase mi narostly. Používal jsem je jako masku na obličej a lidi tvrdí, že jsem se za všechny ty roky vůbec nezměnil,“ dodal.

„A švábi jsou také velmi chutní,“ tvrdí farmář Wang, který je připravuje smažené a okořeněné jen solí. „Kdo je neochutná, ten bude celý život litovat,“ dodal a pustil se do nich s pomocí jídelních hůlek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.