Novým pivem se budou léčit žaludeční vředy

Chmel, který si lidé spojují s pivem, by se díky práci českých vědců mohl stát přírodním přípravkem k léčbě žaludečních vředů a zánětů. Šetrnějším ošetřením chmele v něm totiž uchovají více léčivých látek.

Tým odborníků z Výzkumného ústavu potravinářského, Thomayerovy nemocnice  a Výzkumného ústavu pivovarského laboratorně prokázal, že účinky speciálně ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik.

Žaludeční vředy a záněty způsobuje bakterie H.pylori, která při dlouhodobém působení přispívá i ke vzniku rakoviny žaludku. Základem léčby jsou antibiotika a další léky působící na žaludeční sliznici.

Některým pacientům léčba nezabírá a onemocnění se časem vrátí. To podle primáře oddělení mikrobiologie Thomayerovy nemocnice Pavla Čermáka obrací pozornost na látky přírodního původu.

Tým vyvinul novou metodu tlakového ošetření chmele umožňující skladovat chmel dlouhodobě bez ztráty vlastností, která nastává při běžně prováděném sušení.

Zdravotníci testovali účinky takto ošetřeného chmele na kmenech H.pylori zachycených u pacientů se žaludečním onemocněním. „Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik,“ řekl MUDr. Čermák.

Rozbor účinků některých látek z chmele ukazuje podle něj na přítomnost dosud neznámých látek s antibiotickými účinky. „Na základě výsledků výzkumu byly podány návrhy na využití chmele jako potravinového doplňku při infekcích způsobených bakterií H.pylori,“ řekl.

Alexandr Mikyška z Výzkumného ústavu pivovarského doplnil, že chmel obsahuje vedle látek s antibakteriálními vlastnostmi řadu dalších látek s příznivými účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty.

Výhodou navrhovaných potravinových doplňků podle něj je, že chmel se používá v čerstvé podobě. „Nedochází tak ke ztrátám účinných látek sušením, ani k jejich naředění, jak se tomu dosud děje například při vaření piva,“ dodal.

 

Mírný antibakteriální účinek má i kvalitní víno

Vědci z University v Belfastu zjistili, že i konzumací kvalitního vína a piva se můžeme proti infekci bakterií H.pylori  bránit.  Ti kteří pijí tři až šest skleniček vína týdně, mají této bakterie o 11% méně.
Ale pozor,  se stoupajícím množstvím vypitého vína se jeho účinnost v tomto směru rychle snižuje. Ti, kteří pijí více než šest sklenic týdně, již mají této bakterie jen o 6% méně.
Pitím jednoho nebo dvou půllitrů piva týdně také snižujete množství bakterie o 11%. Tři až šest půllitrů snižuje toto množství již jen o 6%, a ti, co pijí více už chráněni nejsou vůbec.
Lidé, kteří dávají přednost spíše tvrdému alkoholu, nejsou před touto infekcí chráněni. Je tomu tak proto, že víno a pivo zvyšují množství žaludečních šťáv a urychlují trávení. Tvrdý alkohol ale nemá takový efekt.
Vědci zaznamenali, že mírný antibakteriální účinek mají v pivu a vínu v nich obsažené přírodní látky. Alkohol však podle vědců nemá nic společného s jejich ochrannými účinky.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.