Přerovské centrum dostalo méně peněz pro postižené

 Aktivační centrum „Jsme tady“ v Přerově dostalo o polovinu méně financí než loni. Bude mít v budoucnu problém, jak se uživit.

 

Přerov – Dvaačtyřicetiletý Štefan byl jako dítě talentovaným hokejistou. V deseti letech ale jeho život natrvalo změnila těžká rána osudu. Na silnici ho srazilo auto a po náročných operacích mozku zůstal postižený. Celodenní aktivační program pro něj i ostatní handicapované spolu občany zajišťuje obecně prospěšná společnost v Přerově „Jsme tady“. Stát jí ale letos výrazně krouhl dotace – a to téměř o polovinu.

Pracovníci aktivačního centra se starají celý den o patnáct klientů ve věku od 19 do 43 let. Většina z nich se – narozdíl od Štefana – s postižením narodila. Například devatenáctiletá Jana, která přišla na svět předčasně, a je nevidomá.

„Díky tomu, že se jí tady věnují, se naučila hrát na keyboard, zpívá a učí se i angličtinu. Je v centru spokojená. Na základní školu chodila do Mateřídoušky, ale pak jsme nevěděli, co dál. Možnosti, které jsou tady, by jinde neměla,“ svěřil se její otec Martin Janáček.

Při návštěvě prostor centra v Sokolské ulici je vidět, že je tu o lidi s postižením dobře postaráno. Součástí pestrého celodenního programu jsou i rehabilitace či masáže a v jedné z místností také relaxační místnost.

Obecně prospěšná společnost „Jsme tady“ bude mít ale v budoucnu problém, jak se uživit.

Namísto loňské dotace 604 tisíc korun jí totiž stát poskytl pouze 395 tisíc. Pro organizaci je torá na pod pás. Napéčiosvé klienty a běžný provoz potřebuje tak 2,5 milionu ročně.

„Finance, které teď máme, nám nestačí ani na základní věci. Naštěstí nějakou částku každý rok daruje město, i když i ta se letos o něco snížila,“ uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti Pavel Soukup. Menší než loni je i částka, kterou poskytuje kraj. Podle něj je hlavním problémem fakt, že stát přestal v loňském i letošním roce přispívat na takzvanou odlehčovací službu.

„To jsou finance, které potřebujeme na nepřetržitou péči o klienty v naléhavých případech, kdy se o ně nemůžou postarat jejich nejbližší. Například, když musí matka na operaci a podobně,“ vysvětlil. Aktivační centrum je tak odkázáno na sponzorské dary, humanitární sbírky či benefiční koncerty.

„Finance, které máme, nepokryjí ani základní věci. Snažíme se tedy vydělat si vlastní činností, například prodejem výrobků,“ řekl. Centru pomáhají i výtěžky z koncertů – například 2. května se v přerovském evangelickém kostele uskuteční benefiční koncert skupiny Arrhythmia.

PETRA POLÁKOVÁ–UVÍROVÁ
http://www.vlp.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.