Azylové domy trápí nedostatek peněz

Po celé zemi hrozí kvůli nedostatku financí konec desítkám organizací poskytujících sociální služby. Existenční problémy má i azylový dům v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku – Domov sv. Máří Magdaleny (foto). Je to jediné místo v ČR, kde se starají o zdravotně postižené matky.

redaktorka:
Terénní pracovnice balí jídlo pro jednu z 30 rodin, kterým pomáhají. Od letošního roku ale takhle jezdí zadarmo, ve svém volném čase. Nedostali totiž dotaci.

Martina, klientka charity:
Pomáhá nám vlastně s věcma jako ošacení a to všechno.

redaktorka:
Peníze chybí i samotnému azylovému domu. Žijí tady ženy, které by se kvůli svému postižení nedokázaly samy o děti postarat.

Veronika, obyvatelka domova
Tady se chovají ke mě líp jak jinde.

redaktorka:
V podobných garsonkách žije v azylovém domě 27 rodin. Dohromady je to 73 lidí. Aby mohla charita v Jiřetíně letos fungovat, potřebuje sehnat ještě nejméně milion.

Hana Venturová, vedoucí Domova sv. Máří Magdaleny:
My pořád doufáme, my se nevzdáváme nikdy.

redaktorka:
A nepomůže ani Ústecký kraj. I jeho vlastní organizace dostaly menší dotace a bude jim muset doplatit zhruba 70 milionů.

Martin Klika radní, Ústecký kraj:
Tam přišlo například kolem 55 % dotace, a to je samozřejmě v tuhletu chvíli pro některé zařízení likvidační.

Organizace poskytující sociální služby chtěly letos po státu přes 10 miliard. Dostaly necelé dvě třetiny, a to je o 360 milionů méně než loni. Ministerstvo se brání, že rozdalo vše, co mohlo. „Pokud se podaří získat nějaké prostředky navíc, tak je samozřejmě rozdělí,“ uvedla Štěpánka Filipová, mluvčí MPSV.

Do měsíce by se měli zástupci krajů a ministerstva sejít a situaci řešit.

Petra Tachecí, Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.