Rady ke karpálnímu tunelu

ilustrační foto: Flickr.com

Při poradenství týkajícím se chirurgie ruky si Český rozhlas přizval plzeňského chirurga, MUDr. Zdeňka Zenkla. Přepis rozhovoru.

moderátor:
Mimochodem, pane doktore, co všechno chirurgie ruky vlastně zahrnuje.

Zdeněk ZENKL,
Chirurgie ruky je poměrně obsáhlý obor, protože se to týká jednak úrazů, který jsou nejčastější záležitostí v řešení v ambulancích chirurgických specialistů, a potom jsou to různá onemocnění ruky, která postihují spíše střední a starší generaci. 
V těch ordinacích, Kam pacienti přicházejí s potížemi, se setkáváme opravdu nejvíce s úrazy, jsou to většinou drobné úrazy, nejčastěji u mladých lidí ze sportu, z míčových her, u žen je typickým úrazem úraz prstu při stlaní postele, kdy si poraní ten prst při zastrkávání prostěradla.

moderátor:
To je vidět, kdo doma maká.

Zdeněk ZENKL,
Tak. Muži se občas také dostaví a potom ta starší generace přichází, spíše než s úrazy, tak přichází s onemocněními, které jistě později rozebereme podrobněji.

moderátor:
Často se jedná o ambulantní operace?

Zdeněk ZENKL,
V naprosté většině případů jsou to ambulantní operace, pouze u nějakých rozsáhlejších poranění se musí operovat za hospitalizace.

moderátor:
Jak je to v případě těchto zákroků s úhradou ze strany zdravotních pojišťoven?

Zdeněk ZENKL,
Co se týče úrazů a onemocnění ruky, tak zdravotní pojišťovny platí úplně všechno.

moderátor:
paní Petra, která píše: „Zdravím, prosím vás, je mi 46 let a v noci mně mravenčí prsty na rukách. Prý mám karpály, jeden lékař řekl operovat hned a druhý, že ještě ne. Co mám dělat?“

Zdeněk ZENKL,
tam záleží hlavně na tom, jaké má paní posluchačka opravdu problémy, jak to sama vnímá, jestli jí ty potíže hodně trápí, tak je asi nejlépe provést operaci tak, aby se jí ulevilo. Pokud jsou ty problémy malé, objevují se jenom občas a pacient má strach z operace, tak jistě může vyčkat s operací.

moderátor:
Jak se projevuje syndrom karpálního tunelu, to mravenčení, to je jeden z typických příznaků?

Zdeněk ZENKL,
Mravenčením většinou syndrom karpálního tunelu začíná, typicky jsou postižené hlavně palec, ukazovák a třetí prst, někdy i čtvrtý prst na ruce, nikdy se to netýká malíku. A ty potíže začnou většinou tím, že lidé se budí nad ránem tím, že je brní ruka. To je ten největší problém. Postupně se dostavují takové problémy jako ranní ztuhlost ruky a problém chytit malé předměty, zapnout knoflík u košile, většinou pacienti vůbec nedokážou vzít do ruky jehlu, aby třeba něco zašili nebo používali napínáčky a podobně. To je ten prvotní příznak. Postupně dojde k tomu, ale to trvá léta, že dojde i k oslabení té ruky a k postižení svalu na ruce.

moderátor:
Posluchačka v té SMSce napsala, že se s těmi projevy setkává zejména v noci, to je tedy typické?

Zdeněk ZENKL,
To je úplně typický příznak u karpálního tunelu z toho důvodu, že to postižení karpálního tunelu je způsobené tím, že v ruce je úzká štěrbina, kterou uprostřed dlaně vstupuje nerv do dlaně a v této úzké štěrbině dochází k útlaku toho nervu. A my, když spíme, tak spíme s ohnutými končetinami, my nemáme ruku narovnanou, zápěstí máme ohnuté a tím se ještě zužuje ten prostor toho karpálního tunelu, tím pádem ten nerv není prokrvován dostatečně, a proto jsou ty příznaky hlavně v noci.

moderátor:
Jaké možnosti léčby současná medicína nabízí?

Zdeněk ZENKL,:
Vždycky se začíná takzvaně konzervativně, to znamená bez operování, ten pacient přijde zprvu do neurologické ordinace, kam ho vyšle většinou jeho obvodní lékař. V té neurologické ambulanci je mu ta ruka vyšetřena nejenom klinicky, kdy lékař se podívá na ruku a zjistí, jak jí může používat a co má za potíže, ale zároveň jej vyšetří i takzvaným EMG vyšetřením, což je vyšetření elektromyografické, které zkoumá, jakým způsobem je porušené proudění vzruchu v tom nervu. A podle toho vyhodnotí stav toho postižení a v naprosté většině případů se začíná tím, že lidé dostávají na noc ortézu nebo nějakou fixaci právě kvůli tomu, aby neohýbali v noci ruku a neměli ty potíže, spousta lidí s takovou tou pomůckou může žít měsíce a léta a vůbec se nemusí dopracovat k operaci.

moderátor:
A pak se vrací k doktorovi s tím, že nemohou spát.

Zdeněk ZENKL,:
To je možné, ale to chirurga zase tolik nezajímá.

moderátor:
Rozumím tomu. Kdy přichází tedy v úvahu samotný chirurgický zákrok?

Zdeněk ZENKL,:
Chirurgický zákrok připadá v úvahu tehdy, pokud je tedy prokázán ten útlak v karpálním tunelu, tím elektromyografickým vyšetřením a kdy ten pacient má opravdu takové potíže, které ho trápí, anebo když už je to postižení natolik pokročilé, že jiné řešení není, že tam ani nepomůžou konzervativní postupy.

moderátor:
Jaké pak hrozí následky za předpokladu, že pacient s tou operací otálí?

Zdeněk ZENKL,:
Pokud je ta operace oddalována dlouhou dobu, tak nedochází k tomu, že na tom nervu vznikají nevratné škody, které se nevylepší ani po tom vlastním zákroku. Po tom zákroku v naprosté většině případů dojde k úlevě v noci, kdy ten nerv je uvolněn, ale už se nemusí navrátit citlivost prstů, tak jako bylo před postižením, nemusí se navrátit svalová síla.

moderátor:
Paní Petra se ptá ještě na doplňky, ostatně přečtu to přesně: „Mohu užívat doplněk stravy, hořčík, zinek a vápník,“ ptá se v souvislosti právě s těmi karpály a potížemi, které popisovala v té SMSce?

Zdeněk ZENKL,:
Jistě můžete používat doplňky stravy, ale já jsem přesvědčený o tom, že pokud člověk zdravě a pestře jí, tak žádné takové doplňky stravy používat nemusí.

moderátor:
A význam těchto doplňků v případě tohoto onemocnění?

Zdeněk ZENKL,:
Myslím si, že v případě toho zdravého jídelníčku je ten význam nicotný.

moderátor:
Další posluchačka píše. „Po ránu mě bolí levá ruka, intenzivním cvičením a námahou se bolest mírní, někdy i zmizí. Je mi 70 let. Prosím, poraďte.“

Zdeněk ZENKL,:
Já se domnívám, že vaše problémy by mohly souviset právě s onemocněním syndromem karpálního tunelu, kdy, jak jsem řekl v úvodu, vás může ta ruka a brnět z toho důvodu, že nerv je špatně prokrven po noci a vy ráno tím, že ruku rozcvičíte, tak se do nervu dostane více krve s kyslíkem a se živinami a trošku se vylepší jeho funkce. V každém případě byste ale měla navštívit lékaře, nejlépe asi svého praktického lékaře, který vyhodnotí, jestli vás zašle na neurologii nebo rovnou k jinému specialistovi a jistě vám někdo pomůže.

moderátor:
Při těch komplikacích s karpálním tunelem, doporučuje se obvykle cvičení na straně pacienta?

Zdeněk ZENKL,:
Oni ti pacienti cvičí ráno sami, protože se snaží tu ruku opravdu rozcvičit, ona je ruka ztuhlá po té noci a toho brnění se většinou zpočátku také zbaví tím, že ruku proklepou a procvičí, takže to není jistě na závadu a ti pacienti to dělají spontánně.

posluchačka:
Tady, prosím vás, mám občas brnění v prstech, co by se s tím dalo dělat nebo …, a už to mám jako delší dobu.

Zdeněk ZENKL,:
Nejlépe bude dojít ke svému praktickému lékaři, kterému vysvětlíte, jaké máte potíže, a on vás asi s největší pravděpodobností pošle na neurologické vyšetření právě k vyloučení syndromu karpálního tunelu.

moderátor:
Pane doktore, o co by mohlo jít jiného, pokud ne o syndrom karpálního tunelu?

Zdeněk ZENKL,:
Brnění ruky se objevuje na základě hlavně postižení nervů, ale někdy to může být i na základě postižení cév. A to postižení nervů může být v různých etážích, začíná se krční páteří, právě proto je zapotřebí zajít k lékaři, aby vyloučil, jestli pacient nebo pacientka nemají potíže s krční páteří, a ten nerv může být poškozen nejenom u krční páteře, ale v celé své cestě dolů do ruky k prstům. Ten syndrom karpálního tunelu je jedním z nejčastějších problémů u těchto potíží, ale je zapotřebí vyloučit právě i jiná onemocnění a postižení.

moderátor:
Další pisatel se ptá „Kdo má operovat karpály, chirurg nebo neurochirurg?“

Zdeněk ZENKL,:
To je věc, která se postupně vyvíjí, dříve operovali karpální tunely jenom neurochirurgové, dneska operují karpální tunely neurochirurgové, chirurgové a ortopedi.

moderátor:
Takže vlastně všichni mohou. Praxe je běžná u všech.

Zdeněk ZENKL,:
Praxe je běžná a pracoviště, které v tomto i školí, tak jsou vlastně chirurgové, kteří jsou ve Vysokém nad Jizerou.

posluchačka:
Dobrý den. Já jsem Anna z Domažlicka a jsem po operaci Kolesovy zlomeniny. A mám to 15 měsíců, mám to v pořádku, hýbe se mi to všecko, ale jestli je nutný opravdu to vyndat.

Zdeněk ZENKL,:
Vy asi myslíte vyndat kovy, které vám tam na tu kost dali, aby jí zpevnili. Tohle to je problematika, ke které se přistupuje různě, různá pracoviště tvrdí jiné věci a hodně záleží na věku pacienta, hodně záleží na jeho aktivitách a záleží také na tom, jaký materiál v té ruce máte, na to spravení kosti, protože jsou dlahy, které tam do budoucna vůbec nevadí a nechávají se v té ruce právě z toho důvodu, aby při jejich odstraňování nedošlo k nějakému poškození, ale potom jsou dlahy a dráty, které je naopak za žádoucí vyjmout, to znamená, že toto se jistě dozvíte od svého operatéra, který vám tu ruku spravoval.

posluchačka:
Takže, takže asi, ono mně to asi vadí tím, že jsem jako na to alergická, nemůžu mít na sobě žádný kovy, žádný prstýnky, žádný řetízky od tý doby, co to mám, tak bude lepší to asi vyndat, že jo.

Zdeněk ZENKL,:
Tak na tohle to vám opravdu nedokážu odpovědět, to proberte se svým operatérem, aby zjistili, jestli jste skutečně před tím, než vám byla ruka operována, neměla žádnou alergii na kov.

moderátor:
Pane doktore, poprosím velmi stručně, jako laikům vysvětlete nám, čím je typická Kolesova zlomenina?

Zdeněk ZENKL,:
Kolesova zlomenina je jedna z úplně nejčastějších zlomenin, je to zlomenina zápěstí, dolního konce vřetenní kosti, to je ta na palcové straně v zápěstí. A vzniká pádem na ruku, o kterou se opřeme, potom dojde k tomu, že se dolní konec té vřetenní kosti ulomí, v naprosté většině případů se tato zlomenina léčí pouze sádrováním, ale v některých případech, kdy je hodně posunuta, tak se musí operovat a sešroubovat.

moderátor:
paní Marie, která píše. „Dobrý den, na ruce u kloubu mi narostla bulka, byla odstraněna, do dvou měsíců narostla znovu a ještě větší. Co dělat, aby se to již neopakovalo.“

Zdeněk ZENKL,:
Tak jak poslouchám váš dotaz, tak se domnívám, že se jednalo o cystu, které se říká ganglión, to je cysta, která vychází buďto z obalu šlach, anebo kloubů a naplní se rosolem, nejčastěji to tak bývá. A je vždy problémem tuto cystu dokonale odstranit tak, aby už znova nevyrostla. Já, když tyto věci operuji, tak každému říkám, že se v určitém procentu může stát, že se ta boule znovu objeví, protože, když ten obal té cysty vychází z hloubky, tak nedokážeme, aniž bychom poškodili třeba ten kloub, tu cystu kompletně odstranit a ona může opravdu vyrůst znovu po několika měsících. To znamená, že v úvahu připadá buďto znovu operace, anebo třeba například se dělá to, že se jenom do té boule píchne, vytáhne se z ní rosol, ten obsah a ponechá se v prstu nebo v zápěstí.

posluchačka:
Tak jako už jsem, už jsem prostě byla operovaná na ten karpální tunel, a přestala chodit do práce, a teďko mě to bolí zas, jestli je to, jestli se to znova může operovat, nebo co s tím.

Zdeněk ZENKL,:
jistě se může ta ruka znovu operovat, pokud se opravdu jedná znovu o karpální tunel, po 20 letech, jestli dobře počítám, tak se vám ten karpální tunel opravdu může objevit znovu.

Dalšího pisatele v souvislosti s tím karpálním tunelem zajímá, co může udělat v oblasti prevence?

Zdeněk ZENKL,:
V oblasti prevence nemůžeme udělat pravděpodobně asi nic, protože my neznáme ten pravý důvod vzniku tohoto onemocnění. To znamená, že zatím nikdo nepřišel na to, jak přesně karpální tunel vzniká a co bychom měli dělat pro to, abychom tomu předešli, těm potížím.

moderátor:
Pane doktore, Musím říct, že už mě trochu začíná bolet ruka s tím, jak tady jezdím počítačovou myší a propos právě tyto úkony asi vám do ordinací přinesly řadu pacientů?

Zdeněk ZENKL,:
To je bolístka, která trápí opravdu hodně lidí a souvisí to s jednostranným namáháním ruky a palce, nejlepším řešením je zakoupit jinak tvarovanou myš, jsou ergonomické myši, při kterých používáme tu ruku trošičku jiným stylem, nebo střídat levou pravou ruku a zajít na masáž a k fyzioterapeutovi.

moderátor:
Tak já zkusím střídat ty ruce, uvidíme, jak dlouho mi to vydrží. děkuji, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.