Charita: Kvůli lhostejnosti lidí umírají bezdomovci na ulicích

ilustrační foto Flickr.com

Bezdomovci někdy umírají na ulicích kvůli lhostejnosti ostatních lidí, řekla mluvčí Diecézní charity Brno Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Veřejnost má podle ní zažito, že bezdomovci jsou špinaví, opilí a agresivní.

Mnohdy to ale neplatí a i lidé bez přístřeší mohou mít vážné zdravotní problémy, které nesouvisejí s alkoholem.

Ze zjištění pracovníků charity vyplývá, že někdy je neochotný i zdravotnický personál. Zdravotníci se brání tím, že práce s lidmi bez přístřeší bývá obtížná právě kvůli tomu, že jsou často opilí či agresivní. Ošetří je však vždy, když je to nutné.

Vyhledání zdravotní péče je jedním z problémů, které bezdomovci musejí překonávat. „I když člověka bez střechy nad hlavou nemocnice přijme, je to pouze na nezbytně nutné ošetření a potom ho pustí zpět na ulici,“ uvedla vedoucí denního centra brněnské charity Kateřina Zoufalá.

„Zažila jsem, že klient volal do nemocnice kvůli nemocnému známému, který několik dnů nevstal a nejedl. V nemocnici ale muže po telefonu odbyli, že si má kamarád přijít sám. Pracovnice byla ochotnější až poté, co pohrozil oznámením případu na policii,“ popsala Zoufalá. Podle ní sanitka odvezla nemocného do nemocnice a za pár dnů zemřel.

V zimních měsících zaznamenala Zoufalá i další případ. Jeden z klientů centra charity upadl před vstupem a přestal komunikovat. „Nejspíš to bylo kvůli alkoholu, ale zavolali jsme sanitku,“ uvedla Zoufalá. Záchranáři se rozhodli muže převést na záchytnou stanici.

„Lékař mi vyčinil, že je zdržujeme od práce a kvůli jednomu opilci nejsou někde, kde je člověk skutečně potřebuje. Jako postup pro příště mi poradil, ať ho nechám vyspat se na zemi. Bylo přitom okolo minus pěti stupňů. I když byl výjezd nejspíš zbytečný, rada nevšímat si člověka ležícího na chodníku mě zarazila,“ řekla Zoufalá.

Zdravotníci péči v nutných případech odmítnout nesmějí. „V žádném případě nehrozí, že bychom někomu nepomohli. Akutní, neodkladná a život zachraňující péče musí být v České republice poskytnuta vždy a třeba i bez souhlasu pacienta,“ zdůraznila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Různé zkušenosti mají v brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Jsou bezdomovci, kteří jsou pokorní a vděční za ošetření i přístřeší, ale je hodně i těch, co jsou arogantní a vulgární. Ve většině případů hraje roli alkohol.

Mnohdy nemají hrazeno pojištění, a proto jsou pro nás dlužníky, ze kterých peníze nikdy nevymůžeme. Většinou jsou nemajetní a nelze je vymoct,“ řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Záchranáři měsíčně ošetřují zhruba pět až deset bezdomovců. „Těmto pacientům nesmíme odmítnout péči. Všechny v akutním stavu ošetříme, i když třeba nemají hrazeno zdravotní pojištění,“ řekla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

U bezdomovců hraje často roli alkohol a nejhorší jsou dny, kdy je teplota pod nulou. Podle mluvčí je častým problémem, že bezdomovci nedodržují žádné pokyny lékařů ohledně léčby, a proto potom mají vážné zdravotní problémy.

„Pokud je bezdomovec propuštěn do domácího léčení, není to pro něj možné. Zdravotní problémy se tak opakují a prohlubují,“ dodala Zoufalá. Podle mluvčí Kosinové je však zarážející také lhostejnost ostatních lidí.

„Veřejnost má zažito, že bezdomovec je špinavý, opilý a agresivní. Ale neplatí to pro všechny případy a lidé by neměli být lhostejní. Důsledkem jejich nevšímavosti umírají lidé na ulicích,“ uzavřela Kosinová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.