Experti varují: Z psychicky nemocných lidí se stanou bezdomovci

ilustrační foto Flickr.com

Ministerstvo zdravotnictví chce rušit psychiatrické léčebny, aby uspořilo. O nemocné by se prý měla postarat komunitní centra. Odborníci jsou však proti. Poukazují na neblahé zkušenosti z USA a jiných zemí, kde se po masovém propouštění psychiatrických pacientů zvýšila kriminalita.

Včera na půdě Senátu kvůli chystané reformě psychiatrické péče vystoupili odborníci v psychiatrii.

Přednosta Psychiatrické kliniky Olomouc Ján Praško poukázal na to, že situace je kvůli hrubému nedostatku financí tristní. „Lůžková oddělení jsou nucena propouštět pacienty co nejdříve, pacienti tak nejsou dostatečně ošetřeni a doléčeni, neabsolvují psychoterapii ani edukaci, nejsou jim poskytovány účinné léky a v ambulantních ordinacích na ně nemají lékaři dostatek času,“ uvedl.

Náměstek Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David upozornil na katastrofální vývoj, který nastal po podobných reformách v některých západních zemích. Jak podle něj ukazuje vývoj v USA a v západoevropských státech, rušení psychiatrických léčeben povede pouze k tomu, že se z duševně nemocných pacientů stanou bezdomovci a v mnoha případech skončí ve vězení. Komunitní centra nejsou schopna se o ně odborně postarat.

„Nelikvidujme to, co funguje, ale přidejme to, co chybí,“ řekl s tím, že v Česku je potřeba posílit sociální následnou péči o psychicky nemocné.

„Osob s duševním onemocněním v Česku stále přibývá. Současné zdravotnictví nepokrývá potřeby těchto osob. Sociální složka této problematiky přitom není ošetřena vůbec, ačkoli je zásadní,“ dodal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Kromě zvýšení prostředků do oblasti psychiatrické péče apelují proto odborníci rovněž na to, aby nebyla unáhleně redukována lůžková psychiatrická zařízení. K omezení kapacit lůžkové péče by mohlo dojít až poté, co budou vybudovány dostatečné sociální a pobytové služby pro osoby, které nevyžadují intenzivní psychiatrickou léčbu.

Odborníci se shodli, že připravovaná transformace psychiatrie nebude vyvážená a jejím hlavním motivem jsou další úspory v oblasti psychiatrické péče, která je již nyní hluboce podfinancovaná.

Seminář se v senátu pořádal pod záštitou místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha. Jedním z iniciátorů semináře byl také místopředseda senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Jan Žaloudík (ČSSD).

invArena

MUDr. Jan Činčura
parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.