Metoda MDM pomohla pacientům, kterým hrozila amputace nohou

Pacientům, kterým hrozila amputace nohou, pomohla fyzikální metoda MDM založená na průchodu velmi slabého proudu centrálním nervovým systémem. Účinnost metody potvrdila nová studie českých diabetologů.

Do studie bylo zařazeno patnáct lidí, u všech nemocných lékaři zaznamenali zlepšení a zahájení procesu hojení, sdělila zástupkyně MDM Centra Veronika Slámová. Chronickými ranami nejčastěji trpí cukrovkáři, u nichž se projeví takzvaný syndrom diabetické nohy.

Špatná cirkulace v tkáních a snížení citlivosti končetin může vést k otevřeným hnisajícím ranám. Lékaři v roce 2012 evidovali v zemi přes 43.000 takových pacientů, více než 10.000 lidí muselo podstoupit amputaci. Včasnou diagnózou a účinnou léčbou by přitom bylo možné zbránit amputacím v až 80 procentech případů.

„Cílem této studie bylo ověřit, zda při ovlivnění mikrocirkulace v periferních tkáních pomocí léčby MDM dojde ke zlepšení zdravotního stavu pacientů trpících chronickou ránou. Za devadesát dnů, kdy jsme pacienty sledovali, jsme pozorovali zmenšení rány průměrně o 54 procent,“ uvedl místopředseda České diabetologické společnosti a přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice Motol Milan Kvapil, který je garantem studie.

Podle zlínského lékaře Emila Záhumenského, který se na studii podílel, může metoda zachránit tisíce lidí od života na invalidním vozíku, ani ona však nezaručí stoprocentní uzdravení.

„Velmi důležité je včasné řešení problému a dodržování lékařských doporučení, jako je například odlehčování nohy a nošení vhodné obuvi,“ řekl Záhumenský.

Metoda MDM se využívá k léčbě diabetické neuropatie a chronických bolestí.  Většině pacientů pomohla od bolestí, pocitu neklidných nohou či mravenčení a do končetin se jim vrátila citlivost.

Terapie pro diabetiky se skládá z 13 procedur, stojí 9900 korun. MDM léčbu nabízí deset center v republice. Použití přístroje schválilo ministerstvo zdravotnictví.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.