Plošiny pro vozíčkáře jsou poruchové. Plánují se výtahy

Pražský dopravní podnik zamýšlí vybudovat ve čtyřech stanicích metra nový výtah. Měl by nahradit současné plošiny pro vozíčkáře, které jsou velmi poruchové.

 

„Dopravce se nyní chystá udělat studii na stavbu výtahu ve stanici Smíchovské nádraží,“ řekla mluvčí DPP Aneta Řehková. Dopravní podnik zároveň plánuje výstavbu výtahů ve stanicích I. P. Pavlova, Anděl a Můstek. Výstavba výtahů je i v koncepci bezbariérové MHD, kterou si nechal vypracovat magistrát.

„Slabinou provozu plošin v metru je vysoké zatížení – nosnost je 250 kilogramů, jenže vozíčkář na elektrickém vozíku může vážit i 350 kilogramů,“ uvedla Řehková. Podle mluvčí plošinu poškodí občas i sami uživatelé, kteří například ještě před dojezdem plošiny ručně zvedají závoru u vstupu. Někdy prý matky s kočáry i najíždějí na ještě zdviženou plošinu, kterou tak „strhnou“.

Podle investičního plánu DPP má být letos ve stanici B Invalidovna vybudován z nástupiště šikmý výtah pro vozíčkáře, dopravce na stavbu už má zpracovánu technickou část zadání.

Nový výtah bude i ve stanici metra C I. P. Pavlova. Ten bude ústit v domě nedaleko křižovatky ulic Legerova a Rumunská. Dokončena již je dokumentace pro výběr zhotovitele. »

Výhledově má být výtah i na trase metra B ve stanici Anděl a na trase A na Můstku, který je jedinou přestupní stanicí, jež je stále bariérová, Florenc i Muzeum výtahy mají. Kdy výtahy vzniknou, to zatím není přesně jasné.

Podle koncepce pro bezbariérovou MHD, kterou si magistrát nechal vypracovat a budou ji schvalovat radní, by měly být nové výtahy v roce 2017 například ještě na trase A na Staroměstské či ve stanici Náměstí Míru.

O rok později je naplánován do stanice Jiřího z Poděbrad, v roce 2019 na Floru, do roku 2025 pak i na Dejvické a Hradčanské. Zda vzniknou, to bude záležet na finančních možnostech města, potažmo pražského dopravního podniku.

Mladá fronta DNES http://zpravy.idnes.cz/ mfdnes.asp

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.