Vlaky RegioJet nebudou vozíčkářům nabízet plošiny

Vlaky RegioJet  od pátku nenabízí vozíčkářům plošiny, pomocí kterých se handicapovaní mohli dostat do vlaků. Místo toho jim nabízí, že jim bude pomáhat přímo palubní personál.

 

reportérka TV Prima Filipa Šebová to vyzkoušela spolu s vozíčkáři Terezou a Michalem.

Poslední říjnový den a poslední možnost pro vozíčkáře cestovat pomocí plošiny. Od pátku bude cestování o hodně složitější. Skupina handicapovaných si dnes šla nové cestování soukromým RegioJetem vyzkoušet. Tohle jsou Tereza a Michal. Oba dva mají elektrické vozíky. Požádali o asistenci s nástupem.

Robin FRYŠ, stevard RegioJetu:“Určitě to není samozřejmě problém. My ty klienty samozřejmě naložíme a přepravíme.

Tereza DOLEŽALOVÁ, handicapovaná:“Bojím se hodně. Nevím, jestli víc o sebe nebo o vozík, ale o oboje.

Kolik váží ten vozík?

Tereza DOLEŽALOVÁ,“Vozík váží přes 100 kilo a já vážím 75 kilo, takže pánové si zamakají.

Zanedlouho se vrací stevard s posilou. Chvíli jim vůbec trvá vymyslet, jak Terezu do vlaku dostat. Nakonec se rozhodnou přenést pouze ji, a pak vozík. Tereza je po celou dobu ve velmi nepříjemné pozici.

stevard RegioJetu:“Prosím vás, našel by se někdo …

Tereza nakonec musí sama osádku upozornit, že si potřebuje sednout. Pak přichází na řadu vozík. S tím bylo několik minut práce.

Tereza DOLEŽALOVÁ“Pánové se velmi snažili. Oni nemůžou vědět, jak nějakého klienta mohou či nemohou uchopit.

Robin FRYŠ, stevard RegioJetu:“Ublížit si sice můžeme, ale já si myslím, že pokud jsme šikovní a máme k tomu nějaké kompetence, tak určitě ne.“

Michal by cestu nezvládl. Michal PRAGER, handicapovaný:“Já mám velkou lomivost kostí, takže mě kdyby takhle vzali do ruky, tak mi pravděpodobně hnedka zlomí ruku. Takže já ten vozík vlastně nemůžu opustit.

RegioJet už nebude nabízet plošiny kvůli penězům. Pronajímá si je od Českých drah a musí za každého vozíčkáře platit až 7200 korun. Majitel Radim Jančura tím tlačí na snížení cen.

Radim JANČURA, majitel RegioJetu:“Aby ten poplatek za zvednutí jednoho vozíčkáře šel na nějakou akceptovatelnou cenu, třeba jeden tisíc korun.“

Jenže České dráhy s cenou za plošinu nehodlají hýbat.

Petr ŠŤÁHLAVSKÝ, mluvčí Českých drah:“Plošiny jsou ve správě majetku Českých drah a osobní doprava Českých drah si je musí pronajímat podobně, jako to dělá pan Jančura. Samozřejmě osobní doprava za to také platí a ty částky jsou srovnatelné.“

A tak zatímco RegioJet bude s drahami bojovat o ceny, handicapovaní se stanou nechtěnými rukojmími. Většina z nich tak se soukromou firmou jezdit zkrátka nebude.

Michaela KRUNCLOVÁ, handicapovaná:“Cestuju s Českejma drahama a bezbariérovost tam funguje dobře. A když jsem viděla dnešní nástup do RegioJetu, tak jsem ráda, že mám svoje auto a můžu jezdit autem, protože to bylo úplně bez úrovně.“

podle reportáže Prima FTV zaznamenala invArena

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.