Pozor na neplatné parkovací průkazy, hrozí tučná pokuta!

auto pro invalidy

Jezdíte-li v autě s parkovacím průkazem pro invalidy a nesledujete novinky v zákonech, mohli byste teď mít problém. Spousta lidí totiž vůbec neví, že klasické parkovací karty pro invalidy označená O1 už od začátku roku neplatí. A těm, kdo je v autě vozí, hrozí až desetitisícová pokuta.

Potvrdila to mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Původní parkovací karty totiž nahradily speciální průkazy s označením O7, které jsou platné i v ostatních zemích Evropské unie. „Na našem úřadu si doposud parkovací kartu vyměnilo 2975 invalidních občanů z celkového počtu cca 4 600,“ informovala sociální pracovnice Michaela Kovačová.

Z toho vyplývá, že spousta lidí stále jezdí se starým průkazem. „Strážníci se v současné době na kontrolu platnosti parkovacích průkazů budou zaměřovat,“ upozornila Markéta Hozová.

Parkovací průkazy vydávají obce s rozšířenou působností, a to pouze lidem, kteří využívají výhody 2. a 3. stupně, tedy s průkazy ZTP a ZTP/P. Výjimkou jsou postižení úplnou nebo praktickou hluchotou.

O nutné výměně parkovacích průkazů by přitom všichni invalidé dávno měli vědět, protože jim to město včas dávalo najevo.

„Už v říjnu roku 2011 jsme všechny žijící invalidní občany v katastru Jablonce obeslali dopisem, ve kterém jsme je mimo jiné informovali, že parkovací karty označené O1 je do konce roku nutné vyměnit za nové průkazy s označením O7,“ informovala tisková mluvčí jabloneckého magistrátu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.