Auta pro nevidomé řidiče se již testují

Americký gigant Google investuje i do projektů mimo internet. Mimo jiné i do autopilota automobilu (foto), jenž by řídil místo nevidomého řidiče. Ten by jen vybral cíl a trasu.

Na první pohled běžný bledě modrý automobil. Odlišuje se jen zvláštní konstrukcí na střeše a decentním logem Googlu na boku. Vůz sám dává přednost, zastavuje na červenou, řídí se dopravními značkami a jeho řidič mu plně důvěřuje. Jako nevidomý sám totiž řídit nemůže.

„Samořídící auto může pomoci nejen lidem, kteří jsou nevidomí, ale třeba jen unavení, něco si vypili, nebo se z nějakého důvodu nemohou plně věnovat řízení. To jsou nejčastější příčiny nehod,” říká Astro Teller, který vede vývojový projekt Google X. Právě samořídící automobil ho proslavil a Teller na něm ukazuje, v čem je jeho tým výjimečný.

Nejde jen o skvělou technologii. Za každým projektem, který byl donedávna jen science fiction, vidí reálný problém a jeho řešení. „Každoročně se kvůli automobilovým nehodám přichází o miliardy dolarů. Přitom auta mohou řídit lépe než lidé,” vysvětluje dlouhovlasý muž s bradkou. Roboti mohou řídit automobily zkrátka proto, že to zvládnou lidé,“ říká.

Google vyvíjí tento automobil od roku 2010 a od r. 2012 jej testuje v standardním provozu v městech Nevady i s nevidomým řidičem.

Nicméně například americký odborník Richard Bishop nevěří, že Google bude schopen projekt dotáhnout k uvedení takových vozů na trh. Tecnologicky dále jsou podle něj němečtí výrobci BMW a Mercedes Benz. Mercedes testuje v městském provozu svůj autonomní vůz S-Class, jenž městem projíždí bez jediné chyby rychlostí necelých 50 km/hod.

Google, jenž pokračuje v testech svého vozu vybaveného radarem, lasery a videokamerami, však tvrdí, že očekává, že auta s jeho systémem budou jezdit na silnicích do roku 2018.

Ministr dopravy státu Florida Ananth Prasad uvedl letos v březnu v listu Miami Herald, že automoniloví výrobci jsou vesměs méně optimističtí. Nissan, Mercedes a Renault plánují zahájení prodeje v roce 2020.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.