Podvedli nemocnou seniorku, prodali její dům

Zneužili postupující Alzheimerovu chorobu u 85leté ženy, prodali její dům a sami vyinkasovali balík peněz. Bývalého šéfa domova pro seniory v Letinech, šéfa realitky a makléřku soud potrestal podmínkami.

PLZEŇ Nemoci spojené se stářím trápí pětaosmdesátiletou Jaroslavu Křížkovou už spoustu let. Kvůli postupující Alzheimerově chorobě si žena už před čtyřmi lety pořádně neuvědomovala, že když podepíše nějaký dokument, může přijít i o všechen majetek.

„Když jsme na ni mluvili v krátkých větách, chápala, co jí říkáme. Souvětí už jí dělala problém,“ popsala jedna z pracovnic domova pro seniory v Letinech zkušenosti s touto klientkou.

Trestní soud nyní dospěl k závěru, že právě špatného zdravotního stavu využil už před čtyřmi lety tehdejší ředitel domu se seniory Pavel Hucl. Od staré paní vylákal podpis na dokument, který ho opravňoval k prodeji domu a pozemků v Řevničově na Rakovnicku za nejméně 1,6 milionu korun. Prodej samotný pak byl na realitní kanceláři Karla Kaisera a makléřce Marii Šnoblové. Podle spisu měli za prodej neobvykle vysoké provize.

„Obžalovaným muselo být jasné, v jakém zdravotním stavu je poškozená a že vůbec netuší, co její podpis na plné moci znamená,“ uvedla soudkyně Regnerová.

Souzení všechna obvinění vytrvale popírali. „S obžalobou nesouhlasím, nestojí na důkazech, jsou to spekulace a drby. Tahle věc nepatří do trestního řízení, je to občanskoprávní věc,“ vysvětloval u soudu Karel Kaiser.

Šéf realitky společně s bývalým ředitelem Huclem dostali za podvod na staré paní 30měsíční podmíněné tresty s tříletou zkušební dobou, makléřka Šnoblová trest ještě o dva měsíce delší.
Někdejší ředitel Pavel Hucl se proti odsouzení okamžitě odvolal.

„Jako ředitel jsem neměl přístup do zdravotnické dokumentace, já jsem zdravotní stav paní neznal,“ odmítá verdikt Hucl. Hájil se tím, že žena měla v roce 2010 dluhy kolem 300 tisíc korun a prodejem domu prý chtěl zabránit exekuci. „Ve skutečnosti byly dluhy necelých 15 tisíc korun. Paní přitom měla v depozitu domova pro seniory uloženo v té době přes 22 tisíc,“ upozornila soudkyně Drahomíra Regnerová.

Proč nejtvrdší trest dostala právě Šnoblová? Z majetku seniorky si sama pro sebe pořídila pozemky odhadnuté nejméně na 175 tisíc korun, za které jí zaplatila jen zlomek hodnoty, 22 tisíc korun. Jenže podle soudu makléřka ve skutečnosti nezaplatila ani korunu.

„Od poškozené vylákala i podpis na doklad, že jí peníze vyplatila, i když k tomu nedošlo,“ vysvětlila soudkyně. Všichni tři odsouzení musí seniorce společně zaplatit přes půl milionu korun.

Odvoláním se bude zabývat Krajský soud v Plzni. Paní Křížková v budoucnu už nic neprodá, protože kvůli postupující nemoci již byla zbavena svéprávnosti.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.