24hodinový závod vozíčkářů a choďáků

Představte si více než 100 borců, kteří celých 24 hodin běhají, plavou, jezdí na kole, lezou na horolezecké stěně a podobně. To všechno v jednom kuse a bez jediné přestávky. A navíc o víkendu u Českých Budějovic závodili po boku zdravých sportovců také vozíčkáři. Byla u toho i reportérka Iveta Dvořáková.

Reportáž – FTV PRIMA
Ondřej a Marek, kamarádi z Opavy. Ondřej po úraze před několika lety na invalidním vozíku. extrémní 24hodinový závod zkouší poprvé. Vůbec netuší, co je čeká. Nadšení je ale žene kupředu.

Ondřej MALOHLAVA, závodník:
Připravoval jsem se na to v bazénu s handy bikem, něco jsem natrénoval, ale po výkladu trati si myslím, že to bylo dost málo. Tak uvidíme, co dokážeme, ale především ti handicapovaní ukážou těm zdravým, že dokážou taky vydržet takový závod a že se musíme řadit a že jsme úplně stejní lidé jako, jako zdraví choďáci.

Marek HARASÍM, závodník:
Chtěl jsem ho podpořit v tom a už o tom mluvíme 3 roky, že tady pojedem a až teďka jsme se odhodlali.

Smíšených dvojic, tedy vozíčkář a takzvaný choďák, je tady 10.

Luděk BENADA, závodník:
Plavu pravidelně, jezdím na handy biku, jezdím Český pohár, takže v rámci té mé pravidelné přípravy.

Extrémní závod odstartoval krátce po 10. večer v Hluboké nad Vltavou. Za tmy se na cestu, při které si mnozí sáhli na dno svých sil, vydalo přes 100 lidí. Vozíčkáři v tomto závodě nemají žádné úlevy, musejí i na horolezeckou stěnu.

Martin PÁDIVÝ, pořadatel:
Cílem toho závodu je integrace těch u nás i ve světě dvou jakoby oddělených světů a na vozíku a bez něj. Prostě stejnej závod se stejnejma podmínkama pro všechny.

Hana HORÁLKOVÁ, závodnice:
Pro nás velká paráda jako pro vozmany, že se můžeme zúčastnit něčeho takovýho a myslím si, že je i pěkný takový to, že je to všechno pohromadě, že tady prostě závodíme se zdravejma.

Po celonoční akci bez přestávky si za světla sjíždějí divokou vodu a pak musí znovu na kolech.

Heřman VOLF, závodník:
Síly samozřejmě docházejí, náročný to je moc.

Kdo stane na vítězných stupních není v tomto případě vůbec důležité, vyhrává totiž každý, kdo dokázal překonat sám sebe.

 

Zprávy FTV Prima

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.