Úřadům práce chybí kvůli problémům systému až 500 úředníků

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že úřadu práce chybí v souvislosti s nynějšími technickými potížemi systému 300 až 500 úředníků. Přijímání pracovníků by podle něho nemuselo být nutné, pokud se nedostatky podaří rychle odstranit.

„Zvýšila by se efektivita práce,“ řekl Kalousek v Otázkách Václava Moravce České televize. Ministerstvo práce a sociálních věcí dělá podle ministra financí všechno pro to, aby systém fungoval každý den lépe. Kde bude nezbytné úřad personálně posílit, budeme to řešit, uvedl Kalousek. Loni měl úřad podle rozpisu celkem 6556 zaměstnanců.

Centralizaci úřadu práce a výplaty sociálních dávek Kalousek hájil. „Krok je správný a efektivní, vede k úsporám,“ uvedl ministr financí. Zapochyboval o tom, zda takový systém je možné vůbec spustit tak, aby byl zcela bez chyb.

Okolnosti zavádění nového systému výplaty dávek budí kritiku nejen opozice, ale i koaliční ODS. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nedávno rozhodl o tom, že ministerstvo porušilo při výběru dodavatele zákon, a uložil mu půlmilionovou pokutu. Úřad také uvedl, že do pěti měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí ministerstvo musí systém přestat používat.

Drábek: Postupovali jsme správně

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) je ale přesvědčen o tom, že ministerstvo postupovalo správně a realisticky. Muselo podle něho kvůli úsporám zlevnit provoz a zajistit včas start reformy.
Tendr na systém nebyl, ministerstvo se pod Drábkovým vedením připojilo k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Kontrakt má Česko od roku 2008, uzavřelo ho ministerstvo vnitra.

Prováděcí smlouvu uzavřelo předloni v červnu vnitro, firma a za ministerstvo práce bývalý náměstek Vladimír Šiška. Šišku policie loni obvinila z podplácení, Drábek rezignoval. V čele ministerstva je nyní jeho stranická kolegyně Ludmila Müllerová.

Parlamentnilisty.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.