Minimální mzda 9200 i pro postižené? Jen pro některé

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Už delší dobu se řeší situace okolo minimální mzdy. Vláda ji chce zvýšit na 9200 korun. Příjemcům invalidních důchodů by ale měla zůstat na osmi tisících. Kam se posunula jednání?

Už několik let se ČR potýká s problémem příliš nízké minimální mzdy. Vláda se rozhodla, že ji zvýší na 9200 korun, je to všemi odborníky dlouho očekávaná změna, avšak pro některé to může přinést problémy.

V minulých letech si postižení stěžovali, že zvyšování minimální mzdy ohrožuje jejich pracovní místa, protože zaměstnavatelé si je nebudou moci dovolit zaměstnávat. Skutečnost ukázala, že k žádnému masivnímu propouštění příjemců invalidních důchodů nedošlo. Vláda by ale i přesto ráda ponechala minimální mzdu u postižených na osmi tisících korun.

To se zásadně nelíbí Národní radě osob se zdravotním postižením, která o situaci jednala se zaměstnavateli zaměstnávajícími alespoň 50% postižených. Z jednání vyšel kompromis.

„Tento kompromis spočívá v tom, že u pracovních smluv příjemců invalidních důchodů, které byly uzavřeny po 1.1.2014 bude minimální mzda ve výši 9200,- Kč, tedy jako u ostatních pracovníků. U pracovních smluv uzavřených před 1.1.2014 bude minimální mzda pouze ve výši 8000,- Kč, ale maximálně do dne 31.12.2016. To znamená, že po tomto datu by se i těmto pracovníkům zvýšila minimální mzda na úroveň, která bude platná v té době. Všechny nové smlouvy v období mezi 1.1.2014 až 31.12.2016 s příjemci ID budou uzavřeny tak, že minimální mzda bude již stejná jako u ostatních pracovníků,“ vysvětluje předseda NRZP ČR Václav Krása.

Ve své zprávě také dodává, že se kompromis ale nebude týkat příjemců invalidního důchodu I. stupně, u těch se předpokládá, že by si měli být schopni na svou pracovní pozici bez problémů vydělat, a proto by se jim měla minimální mzda automaticky zvýšit na 9200 korun.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: LeoSynapse sxc.hu

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.