Minimální mzda se od ledna zvedne na 9000 korun

Minimální mzda se od ledna příštího roku nejspíše zvedne o 500 korun na 9000 korun. Dohodla se na tom včerejší tripartita, tedy zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Minimální mzda se od ledna příštího roku nejspíše zvedne o 500 korun na 9000 korun. Dohodla se na tom včerejší tripartita, tedy zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

»V průběhu sedmi let se minimální mzda nezvyšovala. V současné době patříme k nejhorším zemím EU. Nižší minimální mzdu mají jen Bulharsko,
Rumunsko a Litva,« vysvětlila po jednání tripartity ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Stínový ministr práce a sociálních věcí KSČM Miroslav Opálka dohodu uvítal. »Sice pomalu, ale konečně se to hýbe,« okomentoval výsledek jednání. Představoval by si sice větší navýšení minimální mzdy, ale respektuje prý institut tripartity, a tím i kompromis, k němuž dospěla. »Pravidelné navyšování se v minulých  letech zanedbalo a chápu, že nemůže dojít ze dne na den k obrovskému skoku. Já bych byl spokojen, kdyby vláda zvýšila o pět set korun minimální mzdu každý rok, pak bychom se pohnuli správným směrem, « dodal Opálka.

Marksová skutečně minulý týden uvedla, že by podle jejích představ minimální mzda měla do konce volebního období vzrůst na 12 000 korun. Zaměstnavatelé však prozatím toto tempo růstu minimální mzdy odmítají. Se zvýšením o 500 korun ale včera souhlasili, byť podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka však budou mít firmy v některých odvětvích s přidáním problém. Týká se to prý třeba sociálních služeb, kožedělného průmyslu či obchodu.

Podle odborů by se minimální mzda měla zvedat výrazněji. »Mohla by jít daleko dynamičtěji nahoru, kdyby ministerstva práce a financí udělala určitá opatření a zamezilo se vyplácení černých mezd,« řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Nařízení o zvýšení nejnižšího příjmu musí ještě schválit kabinet. Minimální mzdu v ČR podle údajů ministerstva práce pobírá asi 100 000 lidí, tedy zhruba dvě procenta zaměstnanců. Minimální mzda se zvedla loni v srpnu, a to o 500 korun na 8500 korun. Předtím se zvýšila naposledy v roce 2007.

V koaliční dohodě se vládní strany zavázaly, že po projednání v tripartitě bude vláda postupně minimální mzdu zvyšovat, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy ve státě. Ta za loňský rok činila 25 128 korun. Dvěma pětinám tak odpovídá asi 10 000 korun. Při přidání o 500 korun zůstane poměr minimální mzdy k průměrné asi na 34 procentech.

Podnikatele to bude příští rok stát asi 690 milionů korun navíc, stát a veřejný sektor to vyjde na 50 milionů navíc. Do systému sociálního pojištění by mohlo na odvodech od zaměstnavatelů a pracovníků ale přitéct dalších asi 190 milionů, do zdravotního pojištění asi 80 milionů.

Haló noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.