Naděje pro lidi s autismem

ilustrační foto: midiman / Flickr.com

V Turnově vzniká nové denní centrum pro lidi postižené autismem – jediné v Libereckém kraji. Pomůže postiženým i jejich blízkým.

Těžké poruchy chování a často zoufalá rodina. Život s těžce mentálně postiženým autistou převrátí jakýkoli žebříček hodnot. Všem, kteří o ně pečují, však svitla naděje, že si ulehčí od čtyřiadvacetihodinové péče. V Turnově pro ně vyrůstá nové denní centrum, jediné svého druhu v kraji.

Nálada u postižených se v okamžiku dramaticky mění

Přes den funguje jako asistentka, odpoledne jako šéfka spolku pro postižené autismem SLUNCE VŠEM zpracovává agendu. Kino ani divadlo nezná. Marcela Kurfirstová se pětadvacet let stará 24 hodin denně o svou autismem postiženou dceru. Ta chodila do tamního stacionáře Sluníčko, ale v dospělosti by nebylo kam ji umístit tak, aby mohla zůstat v rodině. Proto před deseti lety společně s maminkami s podobným osudem založila spolek pro těžce mentálně postižené s autismem. A po letech snažení vzniklo v roce 2012 i Centrum denních služeb v ulici Jana Palacha. Dnes tam chodí šest autistů.

„Jsou to dospělí lidé, kteří nikdy nemohou být sami. Potřebují pomoci ve všech, ale úplně ve všech úkonech,“ říká Kurfirstová, která poslední čtvrtstoletí svého života netuší, zda se v noci vyspí či nikoli. Postižení její dcery je nevyzpytatelné. Nálada se může dramaticky změnit a z mírné osoby se stane agresivní jedinec se sebepoškozujícími sklony. Podobně jako ostatní lidé, kteří se dozvědí zdrcující diagnózu, i Kurfirstová měla před lety právo volby. Mohla své dítě umístit do zařízení, kde zůstane po zbytek života. Nesoudí rozhodnutí, ale chápe, když rodič postižení a celoživotní oběť neustojí.

Když se v roce 2012 stěhovali do prostor v ulici Jana Palacha, bylo zřejmé, že se jedná o provizorium. A hned začali s hledáním místa a peněz na nové zařízení.

Pozemek dalo město zdarma, na stavbu za 5,2 milionu přispěl 4,5 miliony Liberecký kraj. Zbytek dodalo opět město nebo dárci.

Nové centrum naproti hale TSC, jediné svého druhu v kraji, pojme od příštího jara dvanáct těžce mentálně postižených s autismem. Symbolicky se v něm budou jako ze slunce z hlavní velké místnosti paprskovitě rozbíhat menší pokoje tak, aby jednotliví klienti měli dostatek soukromí, zároveň aby je ale šlo neustále sledovat. K dispozici je i velká zahrada.

„Už teď víme, že budeme muset zájemce odmítat,“ zamýšlí se Kurfirstová. O potřebě podobných zařízení v rámci celé republiky svědčí i telefonáty nešťastných rodičů postižených dětí ze vzdáleného okolí včetně Prahy.

Denní centrum si turnovské maminky vydupaly z nuly. Až v prosinci letošního roku stavbu dokončí, začnou plánovat další krok. Tím bude chráněné bydlení pro autisty. Mělo by v budoucnu vyrůst jako nástavba na novém stacionáři.

Mladá fronta DNES   http://www.idnes.cz/

ilustrační foto: midiman / Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.