Skvělý úspěch postiženého chlapce

Jozef Suchý, který může hýbat jen hlavou, vybojoval 9. místo na mistrovství světa ve hře bocciaSkvělým způsobem zvládl šestnáctiletý Jozef Suchý z Hrobu na Teplicku svojí premiérovou účast na mistrovství světa ve hře boccia. Zdravotně handicapovaný mladík, který trpí svalovou dystrofií a může pouze omezeně pohnout prsty a otočit hlavou, v čínském Pekingu skončil na vynikajícím 9. místě.

Boccia je sport podobný curlingu nebo hře pétanque, kdy je cílem hráče umístit svůj míček co nejblíže k bílému míčku, tzv. jacku, a od něj naopak odpálit co nejdál míčky soupeřů.
Jozef Suchý může hrát díky speciální konstrukci – jakési rampě přidělané k vozíku, kterou mu maminka dle jeho instrukcí nastaví do patřičného směru, do zvolené výšky umístí míček a hoch ho pak tyčkou v ústech uvede do pohybu.

Mladík, který začal hrát v devíti a dnes hraje nejvyšší soutěž za tým TJ Nola Teplice, v Číně vyhrál svou skupinu, když nejprve porazil pátou hráčku světa pocházející z Belgie 3:1 a ve druhém utkání s Brazilcem, který loni skončil třetí na mistrovství Jižní Ameriky, srovnal nepříznivý stav 0:3 a v prodloužení získal vítězný čtvrtý bod.

V osmifinále pak narazil na třináctou hráčku světa ze Singapuru a opět prohrával 0:3. Stejně jako v minulém zápase se mu zase povedlo vyrovnat, ale nakonec těsně podlehl 3:4 v poslední směně.

Celkově tak skončil mezi 48 závodníky a závodnicemi z celého světa na 9. místě. Přitom vzhledem k tomu, že boccia nerozeznává věkové kategorie, byli soupeři většinou mnohem starší a zkušenější.
Díky úspěchu se navíc Jozef Suchý mílovým krokem přiblížil ke svému dalšímu cíli – být nominován na paralympiádu, která se odehraje v roce 2016 v Rio de Janeiru.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.