Čeští studenti se plavili na plachetnici pro handicapované

Studenti Fakulty tělesné výchovy Univerzity Palackého pluli týden na speciální plachetnici (foto), na které pracovali s handicapovanými spolužáky. Padesát metrů dlouhá loď je jediná svého druhu, která nabízí bezbariérový přístup.

Česká televize

Několik hodin povinné školní praxe se proměnilo v celé dny strávené v netradičních podmínkách.

Bezbariérová plachetnice Lutgerdina. Posádka – studenti olomoucké fakulty tělesné kultury. Mezi nimi i dvě spolužačky na vozíku. Expedice Univerzity Palackého má netradiční cestou obohatit studenty oboru, který je zaměřený právě na práci s tělesně postiženými.

Michal KALMAN, vědecký pracovník, FTK UP:
Do tohoto projektu jsou zapojeni studenti z magisterského stupně vzdělání. Na tomto projektu by měli ověřit de facto své, své znalosti.

Jakub VYSKOČIL, student Aplikovaných pohybových aktivit, FTK UP:
Dá se říct, že víme všechno, jak tady vlastně, jak tady s holkama zacházet, jak jim pomáhat.

Řada ze studentů má za sebou praxe na specializovaných pracovištích. Tam ovšem docházeli jen na několik hodin týdně. Na plachetnici tak mají podle odborníků větší možnost pozorovat potřeby třeba lidí na vozíku.

Ondřej JEŠINA, vedoucí Centra aplikovaných pohybových aktivit, FTK UP:
Spousta lidí žije v tom, že když máte nějaký program s lidma s postižením, takže musíte všechno dělat jinak, vy musíte všecko dělat stejně, možná s větší citlivostí, porozuměním.

Hanka HORÁLKOVÁ, studentka Aplikovaných pohybových aktivit, FTK UP:
Když tady jsme přijeli, tak bylo vidět, že tam byly nějaký, jakože bariéry komunikační a ty postupem času vymizely.

Rozdíly pomáhala stíhat i samotná loď. Lutgerdina je uzpůsobena pro lidi s téměř jakýmkoliv handicapem. Kajuta na běžné plachetnici vypadá takto. Prostory jsou poměrně stísněné. Kajuty na Lutgerdině jsou o poznání větším, navíc speciálně vybavené pro pohyb handicapovaných.

Durkje HOOGTERP, členka posádky:
Máme výtah pro lidi, kteří se na něj mohou zavěsit a můžou se uložit do postele. A tady tu postel můžete také zvednout. Není to jen o tom ležet na palubě a nic nedělat. Musíte vždy pomáhat se vším, co musíme dělat, aby loď fungovala.

Díky své jedinečnosti je tato loď zamluvená na měsíce dopředu a střídají se na ní posádky z celého světa.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.