Prodávaly se koláče pro Domácí hospicovou péči

Projekt oslovil zájemce o hospicovou problematiku. Zakoupením cukroví přispěli lidé na činnost služby pro těžce nemocné a umírající.

Občanům a návštěvníkům Velkého Meziříčí se letos poprvé představila Domácí hospicová péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou akcí nazvanou „Koláč pro domácí hospicovou péči“.

Navázala tak na loňský první ročník, který na žďárském náměstí umožnil lidem formou zakoupení koláče přispět na činnost služby pro těžce nemocné a umírající, kteří komplexních služeb charitního zařízení využívají. Výtěžek letošního ročníku byl 3 692 korun.

Terénní služba

„V naší společnosti jsou otázky umírání a smrti spíše tabuizovány. Přesto může každý člověk dospět do životního bodu, kdy je třeba zajistit péči o jemu blízkého člověka, postarat se o něho, tedy z velké míry převzít zodpovědnost. V této situaci je třeba hledat informace o možnostech péče. Jednou z opor, která může pomoci nést těžké břímě nemoci blízkého člověka, je vedle rodiny právě naše Domácí hospicová péče,“ vysvětluje Marie Miličková, vedoucí služby.

Jedná se o terénní službu, která pomáhá těžce nevyléčitelně nemocným a umírajícím a poskytuje podporu i jejich pečujícím osobám. Tým pracovníků, zahrnující pečovatelky, zdravotní sestry, lékaře paliativní medicíny a lékaře­urology, sociálního pracovníka, psychologa a duchovního, umožňuje pacientovi setrvat v jeho přirozeném domácím prostředí mezi svými blízkými, s nimiž jemu nejlépe.

Každoročně se ve druhém říjnovém týdnu celosvětově koná Světový den hospiců a paliativní péče, jehož smyslem je zlepšit povědomí široké veřejnosti o problematice paliativní péče cíleně zaměřené na potřeby pacientů v pokročilých stadiích nevyléčitelných nemocí. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání pacientů, u nichž byla ukončena léčba vedoucí k uzdravení – takzvaná kurativní léčba.

Paliativní péče usiluje o zachování důstojnosti pacienta do jeho posledních dnů, o pochopení jeho subjektivně prožívané situace a jeho potřeb nejen biologických, fyziologických a materiálních, ale i spirituálních a sociálních. V neposlední řadě myslí na účinnou pomoc a podporu blízkým pečujícím osobám, které jsou nuceny znovu vymezit své role v rodině a rozdělit úlohy, jež bude třeba v péči o nemocného člena rodiny vykonávat.

Hospic

Posláním Domácí hospicové péče je pomoci lidem, kteří bojují s těžkým nevyléčitelným onemocněním, a umírajícím prožít poslední období svého života v domácím prostředí a zároveň poskytnout podporu a pomoc blízkým pečujícím osobám a umožnit jim nezbytný odpočinek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.