Pacienti mají nového ombudsmana

ilustrační foto: Photoxpress

Pacienti se mohou se svými problémy obracet na nově vzniklou kancelář ombudsmana pro zdraví. Jde o nezávislé centrum pro informace, poradenství a zprostředkování pomoci, řekl dnes zakladatel kanceláře Martin Jan Stránský.

ilustrační foto: Photoxpress

Ke vzniku kanceláře vedly podle něj konkrétní příklady, kdy byla zákonná práva pacientů ignorována. Dalším důvodem je to, že pacienti, a na druhé straně ani zdravotníci, neumějí svých práv využít nebo o nich nevědí.

„Projekt vznikl na základě zkušeností a dosavadní práce Nadačního fondu Stránský, který se s podobnými osudy setkává. Vyhráli jsme například spor, díky němuž se pacienti s roztroušenou sklerózou dočkali léčby i její úhrady, která jim byla nemocnicí odmítnuta,“ uvedl Stránský s tím, že kancelář je připravena se s pomocí právních poradců a pacientských spolků ujmout téměř jakéhokoli případu a podat propracované a nezávislé doporučení.

Vznikem kanceláře se rozšířily možnosti občanů domáhat se řešení sporů o úhradu péče, o její poskytnutí či kvalitu. Poradenství a pomoc nabízí řadu let Svaz pacientů, který má své ombudsmany v regionech. Ombudsmany mají i některé nemocnice. Pacienti se mohou kvůli problémům s poskytnutím péče obrátit také na svoji zdravotní pojišťovnu, lékařskou komoru či ministerstvo zdravotnictví. Ombudsman jmenovaný Poslaneckou sněmovnou sídlí v Brně a je to funkce zřizovaná ze zákona, veřejný ochránce práv pomáhá občanům i v jiných oblastech než zdravotnictví.

Na nově vzniklou kancelář se mohou obracet jednotlivci, firmy, spolky, nadace aj. K podání mohou využít elektronické formuláře na www.ombudsmanprozdravi.cz, emailu s adresou ochrance@ombudsmanprozdravi.cz a klasické pošty zaslané na adresu Kancelář Ombudsmana pro zdraví, Národní 11, 110 00 Praha 1.

Nezbytnou součástí e-mailového i listového podání je vyplnění staženého formuláře, který pomůže pracovníkům kanceláře zorientovat se v problému. Informační, poradenské a zprostředkovatelské služby kanceláře jsou bezplatné. K vzájemnému předávání zkušeností a diskusi slouží Facebook Ombudsman pro zdraví a Twitter.

Mezi partnery kanceláře jsou například Národní rada osob se zdravotním postižením, Český svaz žen, Život 90, Aliance žen s rakovinou prsu či Fokus Mladá Boleslav. Kancelář spolupracuje také s Pro bono aliancí, zprostředkovatelem advokátních služeb pro lidi v tíživé finanční situaci.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.