Prezident plní, co řekl. Milosti nedává

Ministryně spravedlnosti doporučila Hradu tři žádosti o milost a třikrát neuspěla. Počtvrté proto odložila trest dočasně sama. Udělování milostí se za Zemana zcela zastavilo.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) pozoruhodným způsobem „supluje“ prezidenta Miloše Zemana, který odmítá udělovat milosti.

Zeman se totiž rozhodl dávat tuto výsadu jen smrtelně nemocným. Letos odmítl udělit milost ve všech třech případech, kdy mu to Ministerstvo spravedlnosti doporučilo. V dalším, čtvrtém případě proto Válková jedné ženě sama odložila nástup do vězení. To jí zákon dovoluje v případech, kdy někdo o milost žádá, a to jen do doby, než o ní Hrad rozhodne. Žena se stará o čtyři nezletilé děti a vězení by její rodinnou situaci dost zkomplikovalo. Byla odsouzena za podvod. Objednávala si přes internet zboží a neplatila za ně. Způsobila škodu 430 tisíc korun.

„Prošetřujeme i jiné humanitární důvody než nemoc,“ vysvětlil postup Válkové Vítězslav Němčák, ředitel nového ministerského odboru, pod který milosti spadají.

Všechny tři předchozí žádosti, které úřad Zemanovi doporučil, však byly vedeny právě zdravotními důvody.
Zdvižený ukazováček Dva žadatelé byli odsouzeni za způsobení vážné dopravní nehody. V nejdojemnějším případě šlo o mladou dívku, která při jízdě automobilem havarovala a na místě zemřela její sedmnáctiletá spolujezdkyně.

„Ta řidička bude do konce svého života invalidní. Je ochrnutá od krku dolů, má trvale poškozený mozek a není schopna ani chápat význam trestního řízení, které je stejně přerušené. Ale pan prezident se striktně držel toho výkladu, že tato dívka není bezprostředně ohrožena na životě a milost neudělil,“ popsala MF DNES případ Válková.

Právě tuto kauzu chápe téměř jako precedens do budoucna – měřítko, v jakém případě ještě Zeman milost neudělí.
„Pro mě to byl takový zdvižený ukazováček, který mi říkal: Samozřejmě můžete, paní ministryně, i v budoucnu předložit nějaký mimořádný případ, ale budu se na něj dívat úhlem pohledu toho svého zadání,“ dodala Válková.

Také v další kauze (chronologicky první – žádost se řešila v lednu) jde o člověka, který způsobil vážnou nehodu, při níž zranil i sebe. Pouze nejnovější kauza z léta se netýká dopravy. Válková doporučila prezidentovi žádost daňového podvodníka, který trpí vážnou srdeční vadou.

Kromě těchto tří případů letos vzbudily pozornost ještě další dvě žádosti. Už poněkolikáté ji podal vrah Jiří Kajínek, ale ministerstvo mu nevyhovělo. V Rumburku se zase podepisovala petice za udělení milosti zdravotní sestře obviněné z vraždy, která vypadala jako eutanazie. Tato žádost na úřad ještě nedorazila.
Většina žádostí je od recidivistů Žádosti motivované zdravotními důvody překvapivě tvoří jen malou část z celkového počtu 1 098.

V drtivé většině jde o recidivisty, kteří nemají žádný zvláštní důvod chtít zvláštní zacházení – maximálně je to péče o stárnoucí rodiče. Prostě to s žádostí zkusí. „Žádostmi se zdravotními důvody se zabýváme přednostně. Stále ještě vyřizujeme prvotní balík, který jsme dostali na začátku z Hradu, když loni vznikl náš odbor. Ale už jsme za polovinou,“ dodal Němčák. V oddělení milostí pracují tři právníci, kteří se jimi naplno zabývají. Každý spis chce však nakonec vidět ministryně.

Celý spor o Zemanovy milosti spočívá v tom, zda může tuto pravomoc hlavy státu úplně odložit. Oponenti zastávají názor, že by se prezident agendou, kterou mu ukládá Ústava, měl zodpovědně zabývat a milosti udělovat.

Anketa

Je správné, že prezident neuděluje milosti?

Eliška Wagnerová senátorka a bývalá ústavní soudkyně

Správné to není, že se milosti přestaly udělovat. Kdyby byla milost zbytečná, tak by nebyla zakotvená v Ústavě. Je to určitý korektiv spravedlnosti tam, kde ji nedokázalo  zjednat právo.

Anna Šabatová ombudsmanka

Udělovat milosti je právo, nikoli povinnost. Prezident nepřekračuje ústavní zadání. A hlavně to není v působnosti ombudsmana.

Václav Klaus bývalý prezident

To, jak k milostem přistupuje můj nástupce, je neplnění ústavní pravomoci. Cítíte přece všichni ohromný rozdíl mezi tím, když si žádosti podrobně prostuduji a pak řeknu, že milost neudělím, a tím, když řeknu dopředu, že žádné milosti udělovat nebudu (z přednášky v Ústí n. Labem).

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.