Stát byl již v minulosti vydírán několikrát

Výběr případů od roku 2000, kdy neznámý pachatel vyhrožoval státu otravou či šířením nemoci….

 

13. září 2001 – Dva dny po atentátech na New York a Washington ohlásil anonymní pachatel ministerstvu vnitra a České televizi, že v některých českých městech je pitná voda kontaminována radioaktivní látkou. V červenci 2003 byl pachatel odsouzen k podmíněnému trestu v délce 13 měsíců s odkladem na tři roky.

13. května 2003 – Dvojice mužů hrozila otrávením jídla v nemocnicích kyanidem, pokud od státu nedostanou 300 milionů korun. Podle tisku nastražili několik ampulí kyanidu v pražské porodnici U Apolináře. Pachatelé byli odsouzeni k osmi a sedmi letům vězení.

3. června 2003 – Dva muži požadovali od státu deset milionů korun a hrozili, že jinak otráví zdroje pitné vody na Liberecku. Oba muže soud potrestal šesti lety vězení.

29. července 2003 – Důchodce hrozil v dopise pražskému primátorovi, že otráví pitnou vodu v Praze kyanidem a rtutí, pokud nedostane dvě plechovky od solviny plné dvoutisícových bankovek. Soud pachateli vyměřil tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let.

25. srpna 2003 – Neznámý muž telefonicky hrozil, že vylije do vodní nádrže v Praze několik litrů cyankáli. Žádal půl milionu korun. Později dopadenému muži uložil soud trest 3,5 roku vězení.

22. února 2004 – Neznámý vyděrač pohrozil otrávením vody ve vodárnách na Liberecku a Jablonecku, přičemž žádal dva miliony korun. Policie označila za pachatele devítiletého chlapce a sedmnáctiletou dívku.

2. listopadu 2004 – Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo hejtmany a ředitele nemocnic, aby přijali opatření k ochraně nemocnic před nebezpečím biochemického útoku. Výhrůžky rozesílal muž trpící paranoiou s bludy. Soud mu kvůli tomu nařídil ochrannou ambulantní léčbu.

24. srpna 2009 – Na tísňovou linku zavolal muž, který vyhrožoval, že otráví sarinem vodu v Plzni a žádal pět milionů korun. Pachatele, který byl v době činu opilý, dopadla policie po 40 hodinách. Soud mu uložil dva roky nepodmíněně.

27. října 2014 – Ministerstvo vnitra zveřejnilo, že policie vyšetřuje hrozbu rozšíření viru ebola na různých veřejných místech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.