Nevidomý Lipina podá žalobu na stát

Vladimír Lipina, kterého před půl rokem připravil o zrak pančovaný alkohol, podá žalobu na stát. Nelíbí se mu rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí, které mu zamítlo příspěvek na péči s tím, že bude mít nárok nejdřív na podzim. Národní rada osob se zdravotním postižením ale tvrdí, že peníze má dostat už teď.

Půl roku po vypuknutí metanolové aféry odškodnil stát dvě oběti. Vladimír Lipina z Havířova, kterého otrávený alkohol připravil o zrak, na ni ale stále čeká. Ministerstvo práce a sociálních věcí mu navíc zamítlo i příspěvek na péči. Podle platných zákonů na něj totiž bude mít nárok nejdříve za půl roku.

Už půl roku žije Vladimír Lipina u své dcery. A pro ni žádal od státu příspěvek na péči. Žít sám bez cizí pomoci nedokáže.

„Lékaři mi radili, že si mám podat příspěvek na péči a takové ty věci. První zamítli, tak jsme podali odvolání. A po třech měsících stejně i to odvolání zamítli, a že už se proti tady tomu rozhodnutí nejde odvolat,“ řekla v reportáži ČT1 dcera:Markéta Lipinová.

Její otec podle ministerstva práce a sociálních věcí totiž pro přiznání příspěvku nesplnil jednu z hlavních podmínek. „Je třeba, aby daný člověk měl dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který trvá nejméně rok,“ odůvodnila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Na radu právníků požádali Lipinovi o odškodnění i ministerstvo vnitra. „Zatím se nic neděje. Akorát poslali dopis, že žádost byla přijata a že se vyřizuje,“ uvedla dcera Lipinová.

Od státu dcera dostává jen rodičovský příspěvek, její otec invalidní důchod. Na nic víc údajně nemají nárok, ani na průkaz pro invalidy. „Bylo mi to úřadem práce od úřednice zamítnuto,“ sdělil České televizi Lipina.
Na úřadě mu řekli, že nám, že nemá přiznaný příspěvek na péči, takže nemůže dostat průkazku.

Po odvysílání minulé reportáže České televize se ozvala Národní rada zdravotně postižených.  „My jsme reagovali na tu reportáž z jednoho prostého důvodu, v tom odvolání již nebývá možnost dalšího právního kroku, která však existuje a jedná se o správní žalobu,“ uvedla poradkyně Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Zuzana Kašpárková.

Lze napadnout závěr rozhodnutí MPSV tím způsobem, že i když se postižený na handicap adaptuje, stále určitou pomoc v rámci úkonů a zvládání základních životních potřeb potřebuje.

Lipina například v kuchyni zatím zvládne jen zalít kávu, bezpečně se pohybuje jenom doma. „my jsme předkládali minule zprávu od internisty a ten tam psal, že slepota obou očí je trvalá,“ uvedl Lipina.

A právě s tím by měl podle poradkyň Vladimír Lipina u soudu uspět. Do kanceláře už Markéta s otcem osobně nemusí. Všechny potřebné dokumenty pošle mailem a poradkyně Národní rady zdravotně postižených připraví do konce týdne správní žalobu.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.