Šachový šampionát vyhrál Vít Valenta.

V týdnu od 12. do 19. října se v moravské obci Horní Bečva konalo s mezinárodní účastí otevřené Mistrovství České republiky tělesně postižených (MČRTP) šachistů.

Mistrovství už 12 let zajišťuje neúnavná organizátorka Irena Badačová z TJ Respekt Frenštát pod Radhoštěm.

V letošním roce připravila 38 účastníkům a jejich doprovodu vskutku milé překvapení, neboť turnaj premiérově umístila do krásného beskydského pohoří, konkrétně do Horní Bečvy.
Samotný turnaj byl obohacen i pěti velmi spokojenými zahraničními účastníky. Jedním ze Slovenska a čtyřmi z Maďarska.

Turnaj se hrál švýcarským systémem na 9 kol tempem 1,5 hodiny na partii +30 vteřin za tah. Ředitelem turnaje byl Ladislav Dobrovolský, hlavním rozhodčím a spoluorganizátorem celé akce byl Zdeněk Šnyta.

Mistrovství bylo rozděleno do čtyř kategorií, které se vyhlašovaly zvlášť. Celkové umístění bylo důležité i pro umístění hráčů ve svých kategoriích, kterými byly: TP – tělesně postižení, V – vozíčkáři, Ž – ženy a poslední kategorie byla vytvořena z hráčů – doprovodu.

Zcela zaslouženě celý turnaj i svou kategorii vyhrál ostřílený několikanásobný vítěz MČR TP a účastník několika mistrovství světa TP Vít Valenta (2153, Lázně Velké Losiny) se 7,5 body. Další pořadí: 2. – 4. Valter Kocúr (2050, Dolní Benešov), Leoš Spáčil (1904, Habrovany), Otto Nývlt (1966, TJ Náchod) všichni 6,5 bodu; 5. – 6. Jaroslav Volf (2058, Ústí nad Orlicí) a Marcel Řezníček (2092, Hrabyně) oba 6; 7. – 10. Zdeněk Šnyta (2081, Hrabyně), Jiří Novák (2001, Sendražice), Jiří Vachek (1858, Loko Brno) a Emil Macura (2020, Napajedla) všichni 5,5; 11. Josef Smolka (1903, Kostelec nad Černými lesy) 5; 12. Petr Dusbaba (1832 TJ Náchod) 5, atd.

Medailové pořadí v jednotlivých kategoriích – Tělesně postižení: 1. Valenta, 2. Nývlt, 3. Novák. Vozíčkáři: 1. Kocúr, 2. Spáčil, 3. Řezníček. Ženy: 1. Badačová (Frenštát), 2. Ševčíková (Rapid Praha), 3. Mikulenčáková (Hrabyně). Doprovod: 1. Volf, 2. Šnyta, 3. Vachek, 5. Dusbaba.

Již tradičně přijal pozvání také významný host a šéfredaktor Československého šachu IM Ivan Hausner. Jeho dvě přednášky rozdělené do dvou dnů byly opravdovou lahůdkou a poučením. Mistr ochotně odpovídal na všechny otázky a přednášky doprovodil působivým vyprávěním ze své bohaté kariéry. Obzvláště se zatajeným dechem si účastníci vyslechli jeho příhody, které zažil s „panem Viktorem Hrozným“ – s velmistrem Viktorem Korčným.

Druhý v konečném účtování, Otto Nývlt z Náchoda, k turnaji říká: „Při pohledu na výsledky si možná leckterý „zdravý“ šachista řekne, že by mezi postiženými uspěl. To nikomu vyvracet nechci, ale dovolím si citovat svého oddílového prezidenta a kamaráda Petra Dusbabu, který mě na turnaji doprovázel a jemuž za všechno děkuji.“

„Poznal jsem úplně jiný turnaj než doposud, pochopil jsem mnohé a obdivuji hráče, kteří dokážou nastoupit k partii s bolestmi a různými svými problémy, aniž bychom si jich my zdraví hráči vůbec všimli. Irenku Badačovou obdivuji, že dokáže každoročně zorganizovat a připravit tak velkou akci.“

Celý turnaj hostil plně bezbariérový hotel Duo, ve kterém měli postižení šachisté celý týden skvělé podmínky. K dispozici kromě krásných a luxusních pokojů byl i bazén, sauna, stůl pro stolní tenis a hlavně všichni ocenili velký hrací sál.

O všechny zúčastněné se vždy s úsměvem na rtech starala vedoucí hotelu Radka Kolniaková se svým ochotnýmpersonálem.

Článek byl redakčně krácen, v úplnosti ho najdete na: http://sachytjnachod.sweb.cz /mcrtp.pdf

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.