MPSV plánuje zavedení „pečovatelské dovolené“

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

Počet lidí s demencí, kterou způsobuje Alzheimerova choroba, stále roste. Politici, zástupci ministerstev, ale také ředitelé nemocnic nebo domovů pro seniory proto debatovali o možných řešeních. O nich hovořila v Českém rozhlasu Zuzana Jentschke Stöcklová z ministerstva práce a sociálních věcí.

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

Do roku 2050 by mohlo být lidí s Alzheimerovou chorobou podle odhadů až třikrát více než dnes. Teď ve světě trápí touto nemocí asi, ve světě trpí touto nemocí asi 38 milionů lidí. Politici, zástupci ministerstev, ale také ředitelé nemocnic nebo domovů pro seniory proto budou dnes debatovat o možných řešeních. V Ranním interview vítám Zuzanu Jentschke Stöcklovou z ministerstva práce a sociálních věcí.

Jaké jsou ty aktuální počty lidí nemocných Alzheimerem v České republice?

Zuzana JENTSCHKE STÖCKLOVÁ, MPSV:
Tak odhady se v současné době pohybují mezi 120 a 140 tisícemi osob jenom v České republice a především se tedy jedná o osoby starší 80 let. Ale se stárnutím populace bude počet těchto osob logicky narůstat.

Jak o ně stát pečuje teď? Jsou nějaké speciální programy, speciální metody?
Tak já v tuto chvíli mohu hovořit pouze za ministerstvo práce a sociálních věcí, které se touto problematikou intenzivně zabývá. V naší gesci je především zajištění sociální péče pro tyto osoby a také sociálního poradenství nejen pro ně, ale také pro jejich blízké pečující. My společně s ministerstvem zdravotnictví  plánujeme větší provázanost sociálního a zdravotního systému právě z této oblasti o péče o osoby s Alzheimerovou chorobou, ale i celkově v oblasti dlouhodobé péče, abysme se přiblížili takovému ideálnímu stavu, kdy je člověk včas diagnostikován, je zahájena jeho léčba formou medikace a my již se také postaráme o tu jeho terapeutickou a pečovatelskou část průběhu nemoci, protože je opravdu člověka potřeba připravit na průběh té nemoci, je potřeba připravit také především jeho blízké, kteří se často rozhodnou o toho člověka pečovat, a ta péče o člověka s Alzheimerovou chorobou je velmi psychicky a fyzicky náročná. Takže aby ti lidé vůbec věděli, do čeho jdou. ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje podporu těchto rodin.

Jakou konkrétní podporu?
my máme v plánu takovou věc jaká funguje třeba například v Rakousku, něco jako takzvanou pečovatelskou dovolenou, to znamená, že člověk, který pečuje o svého těžce nemocného blízkého, se může domluvit se svým zaměstnavatelem, že ho uvolní na nějakou dobu, aby mohl pečovat o toho svého blízkého nebo se domluví na nějaké formě flexibilního úvazku. Zaměstnavatel má povinnost vyjít zaměstnanci vstříc. Takže jak to známe u nás u rodičovských dovolených, tak by to mohlo fungovat u pečovatelských dovolených. Samozřejmě ale na mnohem kratší dobu, není možné, aby byl člověk čtyři roky doma. Ale například v Rakousku to funguje tak, že se může prostřídat celá rodina..Jisté překlenovací období.

Jak už jsme řekli, do roku 2050 by ten počet pacientů mohl být až třikrát vyšší než dnes. Co má naplánované ministerstvo, aby péči a léčbu pacientů zvládlo?
už jsem tady zmínila tu provázanost s zdravotnickým systémem, protože ta je velmi důležitá. A my se samozřejmě snažíme především společně s kraji, které zodpovídají za síť sociálních služeb ve svých regionech, rozšiřovat síť sociálních služeb pro osoby s Alzheimerovou chorobou a finančně je také podporovat. V letošním roce byla na provoz pobytových služeb, které právě pečují o osoby s Alzheimerovou chorobou, poskytnuta státní dotace 767 milionů korun, což je o 160 milionů více, jak tomu bylo třeba například v minulých letech. Více peněz šlo letos také na terénní služby a stacionáře a vznikají především také nové kapacity v takzvaných domovech se zvláštním režimem. Tyto domovy se zvláštním režimem pečují o osoby s Alzheimerovou chorobou. V současné době je v České republice registrováno asi 255 domovů s kapacitou 12 tisíc lůžek, ale samozřejmě ta kapacita je nedostatečná a je potřeba ji stále rozšiřovat.

Zuzana Jentschke Stöcklová z ministerstva práce a sociálních věcí teď v Ranním interview před osmou hodinou. Díky za to, na shledanou.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.