Jste invalidní důchodce a pojedete vlakem po Slovensku? Můžete jet zdarma

Slovenská levicová vláda od sedmnáctého listopadu zavedla bezplatnou vlakovou dopravu pro všechny děti, studenty a důchodce z celé EU. Tedy i invalidní důchodce a seniory z Česka. Při cestě na Slovensko tak můžete ušetřit. Co je pro to potřeba udělat?

Premiér slovenské vlády Robert Fico prosadil od symbolického data sedmnáctého listopadu dopravu zdarma na všech státem dotovaných vlakových spojích. Zdarma mohou jezdit děti do patnácti let, studenti do dvaceti šesti let senioři nad 62 let a zároveň i lidé pobírající invalidní nebo sirotčí důchod.

Nadále platit budou muset cestující na vytížených a tím pádem nedotovaných linkách Intercity a Eurocity. Zdarma ale budou moci lidé jezdit i na trati Bratislava – Komárno, kde dopravu provozuje český soukromý přepravce RegioJet.

Jak přepravu zdarma získat?

Pro jízdu vlakem zdarma si osoby, které splňují stanovená kritéria, musejí s výjimkou dětí do šesti let nechat vystavit zvláštní průkaz. Češi starší 62 let podle ZSSK předloží k žádosti pouze doklad totožnosti, studenti zase potvrzení školy, že navštěvují denní studium. Zájemce mladší 62 let, který pobírá některý typ důchodu, přiloží potvrzení o jeho přiznání.

Doklady vystavené v ČR podle mluvčí státního železničního dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Jany Morháčové není třeba přeložit do slovenštiny. Před nastoupením do vlaku si pak tito cestující vyžádají zvláštní jízdenku do druhé třídy, která bude ve vybraných kategoriích vlaků vázaná na konkrétní spoj.

Průkaz potřebný pro bezplatné cestování si můžete nechat vystavit v pokladnách dopravce.

Českého státního dopravce České dráhy se slovenské bezplatné cestování pro děti a důchodce nikterak nedotkne, řekl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský.

„Mezistátní vlaky si na hranicích přebírá slovenský personál a stejným způsobem, jak se rozdělují pracovní kompetence, se rozdělují i peníze z jízdného. To se týká i vlaků Pendolino, které na trať do Košic vyjedou od poloviny prosince. Přestože půjde o stále stejnou soupravu, od slovenských hranic je to už v podstatě slovenský vlak,“ doplnil mluvčí.

Na Slovensku tak bude moci zdarma cestovat asi polovina obyvatel. Na Slovensko navíc míří velké množství turistů nejen z České republiky.

Jiří Marek
invArena

6 komentářů

  1. Koľko kusov na ktorý vlak je ponúkaných, je „tajomstvom šéfkucháa“ a ten to zásadne nikde nezverejňuje. Takže odhadujem, že na „zaujímavé EX a R tak cca 20 ks na celý vlak. Samozrejme, ak si ich plánujete kúpiť tesne pred cestovaním pri pokladni, prípadne Vám vlak ušiel, pretože Váš spoj k nemu meškal, zabudnite. Môžete si to celé zopakovať tak nasjskôr o tri dni až týždeň, teda zatiaľ. Tých cca 20 lístkov je dávno vypredaných. Ak ale nejde o EX a R, ale ide o osobné vlaky, alebo REX, máte šťastie, tam táto „skvelá politika tohto šéfkuchára“ zatiaľ uplatňovaná nieje. Takže tam skutočne môžete cestovať pre Vás bezplatne. Lenže skúste cestovať napríklad zo Zvolena do Šale osobným vlakom, alebo REX. REX žiaden a osobákov spústa dielčích, až sa Vám, z toho hlava zamotá, odkiaľ kam, kedy, kde prestúpiť, …… Taktiež akékoľvek prerušenie cesty, zmeškanie spoja, ….. je totálne neprípustné a uviaznete niekedy aj na niekoľko dní niekde „v poli“ alebo si zaplatíte plnú sumu cestovného. No zjavne na to autor „bezplatných vlakov“úpenlivo spolieha. A vlaky v SR chodia v režime “ maňána“ tj. vlak tu bude, keď príde a na prípoj zabudnite. Asi ide o „šport“ rušňovodičov, ak máte prípoj o 12 minút, meškajú 13 minút, ak máte prípoj o 22 minút, meškajú 24 minút. Miektorí „šťastlivci “ ten prestup niekedy aj zvládnu, ale ak potrebujete ísť do vestibulu stanice a zistiť odkiaľ (napr. v takej Žiline ) „Vám to ide“, tak vlak je už dávno preč.

  2. Dobrý den,
    je mi 64 let a mám slevový průkaz na Slovenské dráhy.Kdo mi vystaví nulovou jízdenku při cestě z Prahy do Bratislavy?
    Nebo musím vystoupit v Kútech,opatřit si tam na pokladně nulovou jízdenku a nastoupit až do dalšího vlaku?Je možné,že mi tuto jízdenku může vystavit průvodčí ve vlaku? A jaký by byl poplatek?
    Děkuji moc Anna

  3. Dobrý den, se synem ,který má průkaz ZTP/P budeme cestovat na Slovensko, Jak a kde si můžem, už před cestou, vybavit průkazku platnou pro Slovenské dráhy. Děkujji za odpověd´. Poniklová.

  4. Dobrý den,
    kde v Česku získám průkaz Slovenských drah na slevu z jízdného? Je mi 67 let. Děkuji Boudová

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.