Nemocná čeká už rok na novou ledvinu

ilustrační foto: MorgueFile

Pětatřicetileté Andree Klímové z Českých Budějovic připravil osud těžkou zkoušku. Lékaři jí diagnostikovali dědičnou polycystózu ledvin. Už rok čeká na náhradní, jenže vše se komplikuje. Má totiž vzácnou krevní skupinu. Přesto neztrácí naději, že se vhodný dárce nakonec najde.

televize Nova

ilustrační foto: MorgueFile

Pětatřicetiletá Andrea Klímová, před rokem se jí úplně změnil život. To, když jí lékaři zjistili dědičnou polycystózu ledvin, tedy chorobu, při které cysty postupně nahrazují zdravou ledvinovou tkáň. Nutně potřebuje náhradní ledvinu, jenže má vzácnou krevní skupinu 0 Rh mínus.

Andrea KLÍMOVÁ :Teďkon já bohužel musím pořád čekat a doufat, že se prostě někdo najde. Je možné , že se může přihlásit i někdo sám, kdo má 0 Rh negativní.
U otce, který jako jediný připadal v úvahu, lékaři diagnostikovali stejné onemocnění. Ani teta, která je ochotna orgán darovat, nemůže, má totiž jinou krevní skupinu. Andree tak nezbývá než čekat.

Alena PAŘÍKOVÁ, vedoucí lékař dialyzačního odd. klinika nefrologie IKEM:  Ta krevní skupina 0 je zaprvé vzácná, těch lidí nebo těch příjemců, kteří mají krevní skupinu 0, je poměrně hodně, a v té naší databázi se nám kumulují.

Do databáze je zařazena i Andrea. Než se ale najde vhodný dárce, je matka dvou dětí odkázána na takzvanou domácí peritoneální dialýzu, kdy je do břicha nemocného v několikahodinových intervalech napouštěn a vypouštěn dialyzační roztok. To doprovází mnoha omezení. Kromě toho si třeba nemůže pochovat svého malého syna.

Martin KLÍMA manžel: Prádlo, kluci, přebalování, koupání, jsem takovej táta-máma v jednom.

Rodina teď sní o tom, že se dárce nakonec přeci jenom najde a že všichni budou opět žít normální život. .

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.