Charitní stacionář Petrklíč čeká zřejmě tvrdý boj o klienty

V Ledči si budou moci postižení brzy vybírat hned ze dvou pečujících zařízení

Diecézní Charita chce v Ledči nad Sázavou brzy otevřít nový stacionář pro mentálně postižené. Budova stála skoro dvacet miliónů, ale je otázka, zda se tyto moderní prostory podaří obsadit. Bývalá vedoucí stacionáře Iveta Vrbová totiž odlákala stacionáři většinu původních klientů. Služby původně poskytovala v panelákovém bytě, nově získala prostory v bývalé budově Zentivy v Ledči nad Sázavou.
Jak zveřejnil nedávno například ČRo Region, Charita prý stojí před vážným problémem, ideální počet klientů by byl kolem dvaceti až pětadvaceti, stacionář může sloužit handicapovaným s různým druhem postižení. Budova vznikla na pozemcích města Ledeč nad Sázavou, které byly darovány Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Evropská unie uvolnila na stavbu stacionáře dotaci ve výši asi 20 milionů korun.
Konkurenční stacionář s názvem Barborka zatím získal od úřadů potřebnou registraci a Kraj Vysočina teď jedná o poskytnutí dalších, především provozních dotací. Podle ředitelky Oblastní Charity Anny Blažkové Centrum sociálních služeb Petrklíč – nově postavená budova určená pro Charitu není poloprázdná, ale úplně prázdná.
„A to proto, že ještě není ukončený projekt výstavby a vybavení. Vsoučasnédoběje Stacionář Petrklíč provozován ve stávající budově v ulici Pivovarská. V současné době máme devět klientů, což je ve stávajících prostorách optimální stav. Stacionář se bude stěhovatvúnorupříštíhoroku do nových prostor,“ sdělila Blažková. Podle bývalého starosty Ledče Petra Vaňka bude město Ledeč zřejmě patřit do knihy rekordů a kuriozit, neboť bude mít hned dvě zařízení, která chtějí pečovat o postižené .

Konkurence v jedné ulici

„Budovu naproti přes silnici, bývalou továrnu léčiv – Zentiva, získala do svého vlastnictví obecně prospěšná společnost Háta. S ohledem na skutečnost, že ředitelkou společnosti Háta je Iveta Vrbová, dnes již bývalá vedoucí stacionáře Petrklíč, je možné, že bude v objektu další stacionář. Dva stacionáře v jedné ulici, v šestitisícovém městě, věru nebývalý luxus,“ komentoval situaci dnes už bývalý starosta.
Podle názorů některých obyvatel Ledče, kteří nejsou ve sporu dvou sociálních zařízení nijak zainteresovaní, je to docela obyčejná komedie. „Ani jedněm, ani druhým nejde o klienty, ale jde jim hlavně o peníze a jejich pracovní místa,“ konstatoval ironicky například pan Václav, který do Ledče jezdí za prací.
Podle ředitelky konkurenčního zařízení Ivety Vrbové se někteří rodiče rozhodli charitní stacionář opustit, protože nebyli spokojení se způsobem komunikace ze strany vedení, konkrétně Oblastní charity.
Centrum denních služeb Barborka bude zatím svoji činnost vykonávat v pětipokojovém bytě na sídlišti Stínadla v Ledči nad Sázavou.
Do konce tohoto roku však hodlá přesídlit do objektu Barborka 1191 (bývalá Léčiva), kde na ně čeká 230 metrů čtverečních nově upravených a vybavených prostor v prvním patře budovy, kterou nyní vlastní společnost Háta. Ta je také zřizovatelem CDS Barborka.

 

http://havlickobrodsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.