Stát dal na odstranění bariér za devět let 538 mil Kč

Na odstraňování bariér v budovách a v dopravě vydalo Česko ze svého programu mobility pro všechny za devět let zhruba 538 milionů korun. Pořídily se za ně nízkopodlažní autobusy a zpřístupnily se radnice, knihovny či kina. Uvedl to dnes vládní výbor pro zdravotně postižené.

Podle šéfa Národní rady osob se zdravotním postižením se tak podařilo ale vyčerpat jen asi polovinu vyčleněných dotací, a to kvůli administrativní náročnosti při vyřizování žádostí. Na dnešek připadá mezinárodní den zdravotně postižených.

„Program mobility pro všechny je nepochybně dobrý nástroj pro zpřístupňování prostředí pro zdravotně postižené osoby, ale i pro ostatní – pro matky s kočárky i třeba lidi s těžkými kufry. Celý proces získávání peněz je ale administrativně náročný, takže řadu obcí od podávání projektů odrazuje,“ uvedl Krása. Peníze z programu se totiž podle něj nerozdělují z jednoho místa, poskytují je jednotlivé resorty a instituce.

Národní program mobility pro všechny, který řídí vládní výbor a rada postižených, začal v roce 2005 a měl původně skončit příští rok. Vláda se rozhodla v něm pokračovat, a to do roku 2025. Od roku 2016 by každý resort měl na odbourávání bariér dávat každoročně deset milionů korun. Stejnou sumu by měla poskytovat i pošta, 100 milionů korun ročně pak Státní fond dopravní infrastruktury. Peníze na odstraňování bariér putují z rozpočtu od roku 2005. Do konce loňska to bylo 538,15 milionu. Pořídilo se za to 16 nízkopodlažních autobusů a zpřístupnilo 41 radnic, 45 knihoven, divadel a kin i 32 škol.

Podle stavebního zákona a vyhlášky o technických požadavcích musí nové stavby či rekonstruované veřejné budovy a prostranství být bez bariér. „I přesto zůstává celá řada budov veřejných institucí a služeb nepřístupných,“ uvádějí autoři programu. Podle nich jsou to hlavně úřady, školy či zdravotnická zařízení, která vyrostla v době, kdy povinnost stavět bez překážek v zákoně ještě nebyla. Týká se to také památek i ulic a náměstí.

Podle odhadů má dlouhodobé či krátkodobé omezení pohybu zhruba třetina Čechů a Češek. Nejsou to jen handicapovaní, ale také osoby v pokročilém věku, těhotné ženy, malé děti či lidé, kteří vezou kočárek.

Program počítá se zpřístupňováním ministerstev, radnic, úřadů práce či finančních úřadů, škol, sportovišť, kin, knihoven, divadel, poliklinik i pošt. Bariéry by měly padnout také v dopravě, v ulicích a na veřejných prostranstvích. U budov by tak měly být místo schodů třeba rampy. Upravit by se měly vstupní i jiné dveře, aby byly širší. V objektech nesmí chybět výtahy či zdvihací plošiny. Průchozí prostory, čekárny a kanceláře musí vypadat tak, aby se v nich postižení mohli bez potíží pohybovat. Doplnit by se měly orientační či informační panely, které by sloužily i nevidomým či neslyšícím. Podmínkou jsou bezbariérové toalety.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.