Praha bez bariér? Do roku 2025

Vedení hlavního města schválilo koncepci, podle které by měla být MHD v Praze do roku 2025 plně bezbariérová. Plán počítá s výstavbou bezbariérových zastávek, nových výtahů ve stanicích metra i nákupem nízkopodlažních vozů.

Metropole již vyčlenila na letošní úpravy 45 milionů korun. Podle již dřívějšího vyjádření radního Jiřího Pařízka (TOP 09) by stejnou částku mělo město dávat každý rok.

„Koncepce na základě důkladné analýzy stanovuje priority v dalším postupu odstraňování bariér, což umožní efektivní využití dostupných finančních prostředků. Cílem koncepce je dosažení bezbariérové městské hromadné dopravy do roku 2025 s výjimkou lokalit, kde to z objektivního důvodu nebude možné,“ píše se v materiálu, který schválili radní.

V metru koncepce navrhuje například výstavbu nových výtahů. Zda se tak stane, bude záležet na finančních možnostech metropole a situaci Dopravního podniku. Ve všech stanicích metra a na zastávkách tramvají musí být takzvané vodicí linky pro nevidomé a akustické orientační systémy. Nevidomý má u sebe přístroj, který mu ohlásí, jakým směrem je požadovaný výstup z vestibulu nebo která linka přijíždí.

Materiál musí ještě schválit zastupitelé. Podle materiálu je nutné obnovovat vozový park nízkopodlažními autobusy a tramvajemi a stavět sjezdy ze zastávek.

Mladá fronta DNES

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.