MZ: Odšťavňovač De Gusto Art of Cooking je nebezpečný

Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním odšťavňovacího mlýnku De Gusto Art of Cooking. Při odšťavňování padají z mlecího šneku do potravin kovové částečky, které mohou spotřebitele poranit. Úřad proto označil výrobek jako nebezpečný.
Odšťavňovač je vyroben v Číně, prodává ho firma TV PRODUCTS CZ. Ruční mechanický mlýnek měří zhruba 28,5 centimetru, skládá se z 11 převážně kovových dílů, má dřevěnou rukojeť a plastové těsnění s podložkou. Výrobek je zabalen do papírové skládačky. Na čelní straně skládačky je barevné vyobrazení mlýnku a jeho anglický název. Na dalších plochách je číslo šarže (BATCH 3973-005) a další vícejazyčné texty.
„Laboratorními testy bylo zjištěno, že při otáčení mlecího šneku v těle mlýnku dochází k odírání vnitřní kovové povrchové úpravy. Tyto jemné částečky kovu byly nalezeny v modelové potravině. Uvolněné částečky mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele,“ uvedl Valenta.
Počet odhalených nebezpečných výrobků na trhu v Česku roste. V srpnu se ČR dokonce dostala na třetí místo v EU na žebříčku zemí s nejvyšším počtem nahlášených nebezpečných výrobků. Často jde o hračky a oděvy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.