Kraj sloučil školy. Sklízí za to kritiku

Olomoucké hejtmanství od nového roku spojilo zařízení pro slabozraké v Olomouci Hejčíně se střední školou na Svatém Kopečku.

Olomouc – Když před Vánocemi zastupitelé Olomouckého kraje schvalovali rozpočet, byla kolem toho mnohem menší diskuze než nad slučováním mateřské a základní školy pro slabozraké v Hejčíně se střední školou na Svatém Kopečku. Po hlasování je každopádně ze škol jedna instituce. Kraj tím chce hejčínské škole prof. Vejdovského navrátit prestiž. Zároveň musí budovu na Kopečku vyklidit kvůli restitucím. Nadace profesora Vejdovského ale namítá, že spojení je k ničemu a jedinečné škole pro děti se zrakovým postižením jen přitíží.

Mateřská a základní škola se sloučila se střední školou v ulici Dvorského na Svatém Kopečku se začátkem roku. Tři roky poté, co se v Hejčíně po přesunu z Litovle otevíralo. „Co nás k tomu vedlo? Škole profesora Vejdovského klesaly počty zrakově postižených žáků. Škola pro ně vybudovaná neplnila své účely a navštěvovali ji i žáci s jinými vadami. To byl první důvod,“ řekl hejtmanův náměstek pro školství Zdeněk Švec (KSČM).

Podle něj bylo cílem rozšířit nabídku o střední vzdělávání. „Chtěli bychom, aby se zvýšila prestiž, aby to bylo vzdělávací centrum pro zrakově postižené. Bude to výkladní skříň Olomouckého kraje, škola by mohla mít i nadregionální význam,“ dodal Zdeněk Švec. Dalším důvodem byla nutnost uvolnit prostory školy na Svatém Kopečku. Budovu musí kraj do září vrátit církvi. Uspoří tím 460 tisíc korun na nájmu.

Předsedkyně správní rady Nadace profesora Vejdovského Olga Sýkorová nad výsledkem hlasování kroutí hlavou. V převedení škol na jednu nevidí žádný smysl. „Proč? Sloučením podíl zrakově postižených klesl z šestasedmdesáti procent na jednadvacet. Co tím získali? Vůbec nic,“ komentovala rozhodnutí. „Už předtím škole ve statutu rozšířili, že kromě zrakových vad tam budou i jiné. Kraj tomu dal zelenou, a teď to sám kritizuje. Byl tam třeba kleptoman, který zrakově postižené okrádal, nebo autisté,“ podotkla Olga Sýkorová.

Že je sloučení na programu, se dozvěděla den před zastupitelstvem. Na dřívější schůzce se mluvilo o klesajícím počtu zrakově postižených, o spojení nikoli. „Zajímám se o to, protože impuls k vybudování školy jsme před sedmnácti lety dali my. Myšlenku jsme prosadili do státního rozpočtu. Nehledě na to, že celé roky školu podporujeme, a už když byla v Litovli, dali jsme na tamní budovu a na podporu dětí miliony korun,“ dodala Olga Sýkorová.

Nové zařízení se jmenuje Střední škola, základní škola a mateřská škola prof. V. Vejdovského Olomouc¬Hejčín. Ředitelem je Jaromír Hudek, který vedl Svatý Kopeček. Hejtmanství tak ušetří na jednom ředitelském platu. „V důvodové zprávě předložené zastupitelům stálo, že škola na Kopečku má výpověď z nájmu. A že ušetří, protože se přestěhuje do budovy v ulici Táboritů. Ale to nemá žádnou souvislost se školou Vejdovského. Přes to všechno zastupitelé zvedli ruku,“ poznamenala předsedkyně. „Základní škola Vejdovského měla ve správě dva hektary pozemků a stavby za čtvrt miliardy korun. Tento právní subjekt zanikl,“ doplnila Olga Sýkorová.

Asi nejvíce ze zastupitelů se krajské rady před hlasováním na navrhovaný krok ptala Markéta Záleská (ODS). „Každá racionalizace je citlivá věc. Přináší obavy a pochybnosti. Musí přijít vize, abychom nezůstali jen v tvrdých mantinelech. Vidím v tom účelové sloučení kvůli jednomu objektu,“ řekla.

Diskuze na zasedání končila zmínkou o možné prohlídce v lednu. To náměstek Zdeněk Švec potvrdil. „Exkurzi máme v plánu. Myslím, že došlo k neporozumění a nepochopení, je potřeba uspořádat kulatý stůl a situaci vyjasnit,“ uvedl.

Předsedkyně nadace věří, že některý ze zastupitelů navrhne na příštím zasedání, aby se rozhodnutí vzalo zpět. Návrat do předchozího stavu se však nezdá příliš reálný. „Přinese-li návštěva školy něco nového, určitě to bude předmětem posuzování zastupitelstva. O zásadních nových skutečnostech ale nemám informace. Pokud nebudou, proces sloučení byl v pořádku,“ ohlédl se krajský zastupitel a senátor Martin Tesařík (ČSSD).

Coby hejtman vedl kraj v době, kdy se škola stavěla. „S Nadací profesora Vejdovského jsem při přípravách investice úzce spolupracoval. Stále jsem přesvědčen, že je potřeba mít špičkový areál pro zrakově handicapované. Startovacím momentem problému byla nenaplněnost kapacity zrakově postižených, to byl špatný směr,“ řekl Martin Tesařík.

Ondřej Zuntych
Olomoucký deník

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.