Nevidomá Kanaďanka s pomocí speciálních brýlí poprvé uviděla syna

ilustrační foto: Flickr.com

Nevidomá žena z Kanady se konečně mohla podívat na svého čerstvě narozeného syna, a to díky speciálním brýlím, které jsou sice velmi drahé a sama si je nemohla dovolit, ale nyní je díky finanční sbírce dostala. (ilustrační foto)

ilustrační foto: Flickr.com

televize Nova

Kathy trpí dědičnou Stargardtovou nemocí. Ta jí znemožňuje zaostřit na cokoliv před sebou. Periferní vidění ale při nemoci zůstává zachované.

Kathy BEITZOVÁ, nevidomá matka: Když se dívám na člověka, nevidím jeho hlavu ani ramena.

To se změní, když si nasadí speciální brýle. Mají kamery, které posílají do jejího mozku ostrý a jasný obraz věcí před očima.

BEITZOVÁ: Bez brýlí bych si musela jen představovat, jak můj synek vypadá. Na to jsem sice zvyklá, ale u vlastního dítěte je to srdcervoucí.

Brýle neposkytují jen radost, ale i praktickou pomoc. Například oblékání je s nimi mnohem snazší a také méně nebezpečné. Kathy si také může přečíst etikety různých prostředků, které k péči o dítě potřebuje a může číst i pohádky na dobrou noc.

Taylor WEST, tvůrce brýlí: Je to technologie, která úplně mění život.

Problémem je cena. Brýle přijdou na 15 tisíc dolarů, tedy asi 370 tisíc korun. Kathy měla štěstí, pomohla jí finanční sbírka.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.