Nevidomá Nikolka může hrát na vlastní harmoniku

ilustrační foto: Flickr.com

Nevidomá Nikola Bukociová z Lokte má konečně vlastní harmoniku. Včera ji v Karlových Varech převzala od zástupců zdejšího Lions clubu.

„Dobře se na ni hraje. Má moji oblíbenou červenou barvu. Budu se o nástroj starat co nejlépe. Jsem moc spokojená,“ řekla Nikola. Léta si půjčovala akordeon od svého učitele hudby Jiřího Homolky ze sokolovské ZUŠ. Třináctiletá žákyně v poslední době koncertovala na nástroj, který zapůjčil jeden z prezidentů klubu Ladislav Olejník. Teď je ráda, že může na první vlastní harmoniku hrát v karlovarské Základní škole a Základní umělecké škole ve Šmeralově ulici.

Radost z daru v hodnotě 40 tisíc korun měla i Nikolčina maminka Věra Bukociová. „Tolik peněz bychom v domácím rozpočtu jen těžko hledali, přednost dostávají důležitější věci,“ podotkla matka.

Dobročinný 9. ročník Lion’s Golf Cupu letos v srpnu vynesl 240 tisíc korun. Šek na 60 tisíc z této sumy už má i Michaela Skálová, jejíž syn Tomáš potřebuje počítač s hlasovým výstupem pro zrakově postižené. Jenže si zatím musí na pomůcku, která synovi usnadní život, počkat. „Těch šedesát tisíc korun na počítač je málo. Základní typ se prodává za 109 tisíc. Takže musíme zbytek došetřit, či počkat na další šek od nějakého sponzora, anebo si vybrat něco jiného,“ vysvětlila Tomášova maminka. Byla by ráda, kdyby se alespoň část peněz vybrala na dobročinném tenisovém turnaji. Lions club jej pořádá 18. října na kurtech karlovarského hotelu Imperial.

Část z výtěžku z golfového turnaje, 60 tisíc korun, dostalo na vyšetření předškoláků oční oddělení Nemocnice Sokolov. Zdejší primář Andrej Farkaš vyšetřuje ve spolupráci s Lions clubem Karlovy Vary všechny děti ve školkách v regionu přístrojem Retinomax 3, který nakoupili lionisté. Ti z turnaje přispěli částkou 78 500 korun členům Tyfloservisu v Karlových Varech, který sdružuje zrakově postižené. Jubilejní 10. ročník Lion’s Golf Cupu bude v Olšových Vratech příští rok v srpnu. „Bylo by moc pěkné, kdybychom z výtěžku dobročinného turnaje mohli rozdělit čtvrt milionu korun,“ uvedl současný prezident karlovarských lionistů Petr Orct.

„Hodně nás to potěšilo, zviditelňuje se tím vlastně i celá naše obec. Skutečně sem vlakem jezdí hodně vodáků a cyklistů a všímají si, jak je stanice krásně vyzdobená,“ konstatovala starostka.

Lidé mohou vybrané nádraží podpořit svým hlasem do 10. října. Formulář je k dispozici na webu soutěže www.nejnadrazi.cz, nebo lze hlasovat prostřednictvím SMS zprávy ve tvaru NADRAZI DASNICE odeslané na telefonní číslo 736 300 202. Tvary SMS zpráv pro další nádraží jsou také uvedené na webu soutěže.

Výsledky budou vyhlášeny 11. listopadu v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu ČR. V minulém ročníku ankety získala prestižní titul Nejkrásnější nádraží roku 2013 železniční stanice Rynoltice v Libereckém kraji.

Mladá fronta DNES       http://www.idnes.cz/

ilustrační foto: Flickr.com

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.