Jak by měla policie vyslýchat děti?

V České Lípě vznikla nová výslechová místnost a ne ledajaká. Je totiž primárně určená dětem a podle toho i vypadá. Zaměstnanci policie ji sami vybavili hračkami po svých dětech a nechali ji vymalovat tak, že vlastně připomíná takovou velkou pohádkovou říši.

Tv Barrandov

Příběhy, které v ní děti policejním komisařům vyprávějí, ale mají k pohádkám velmi daleko.

Pokojíček – místo pro dětská přání, sny i tajemství a také útočiště před světem. Právě proto speciální výslechové místnosti pokojíček připomínají, děti se tak snáz otevřou a neprožijí tak další zbytečné trauma.

Uvědomte si, jak vypadá klasická policejní kancelář, že jo, stůl s počítačem, několik židlí, několik skříněk, takhle ta místnost je úžasná.

Českolipští policisté místnost svépomocí vybavili, nechali vymalovat a přinesli hračky po svých dětech. Nechybí plyšáci, ani autíčka. Každé dítě si navíc může jednu hračku vybrat a odnést jako malou pozornost.

Helena WITTUROVÁ, zástupkyně vedoucího oddělení kriminality:
Často se nám stává, že skončíme úkol, no a dětičky si tu začnou hrát a ani se jim odtud nechce.

Hana Bušková už zpovídala nespočet dětí, těm nejmladším, které se staly oběťmi zneužívání, nebo jiných trestných činů byly tři roky. U takto malých dětí bývá obtížné zjistit, jak například ke zneužívání došlo. Zkušení vyšetřovatelé ale mají své finty.

Hana BUŠKOVÁ, komisařka:
Pokud to dítě není schopno vyjádřit se, používáme tady ty loutky a vzhledem k tomu, že ty loutky mají vypracované i pohlavní orgány, tak to dítě na těch loutkách může velice dobře ukázat, co s ním ten pachatel dělal.

Eva STŘIHAVKOVÁ, redaktorka:
Na dítě při výslechu nesmí vytvářet žádný nátlak, celý výslech je včetně zvuku snímán třemi zakamuflovanými digitálními kamerami, neuteče jim dění v žádném z koutů místnosti.

Filip HAVLAS, oddělení komunikačních technologií; policie Česká Lípa:
A to z toho důvodu, aby byl přehled jednak o pohybu v celé té místnosti, aby bylo vidět, že nikdo neovlivňuje vyslýchané.

Do speciální výslechové místnosti nepřichází pouze malé děti, ale i ženy, které prošly znásilněním, nebo mentálně postižení. Podobná místnost už funguje skoro v každém kraji, další budují například v Semilech.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.