Bohdanečské lázně se postarají o klienty s Alzheimerovou chorobou

Společnost Léčebné lázně Bohdaneč začne poskytovat péči lidem s Alzheimerovou chorobou. Dokončuje kompletní rekonstrukci pavilonu Bílý za 60 milionu korun, který původně sloužil lázeňským hostům. Kapacita nového Domova se zvláštním režimem bude 55 lůžek. V budoucnu lázně poskytnou zázemí až 150 pacientům s demencí.

„Chceme diverzifikovat naše klientské portfolio, to znamená nebýt závislí pouze na jediném zdroji financování,“ řekl ředitel společnosti Jiří Vitík.

Lázně již v minulosti koupily obchodní podíl ve společnosti Amulet Care a provozují Centrum spokojeného stáří ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku. Podle dostupných statistik trpí v republice tímto onemocněním přibližně 150.000 lidí a dá se čekat, že jich bude přibývat, dodal Vitík.

První klienty uvítá opravený pavilon v druhé polovině února. Pavilon Bílý byl postavený v 60. letech minulého století a klientům již nenabízel odpovídající zázemí. Od loňského února prošla stavba kompletní rekonstrukcí a zcela se proměnily její vnitřní dispozice. Budova je plně bezbariérová, jsou postavena nová sociální zařízení, některá mají speciální vany pro nepohyblivé klienty. Na pokojích jsou polohovatelná lůžka vhodná i pro převoz pacienta.

„Dodavatel dokončuje práce, montuje skříně a další vybavení. Na konci letošního roku by již měl být domov plně obsazen,“ řekl Vitík.

Lázně plánují, že ještě postaví pro klienty s Alzheimerovou chorobou pavilon se 150 lůžky. Podle ředitele Vitíka by mohl být dokončen přibližně za dva a půl roku. „Poté by pavilon Bílý sloužil opět lázeňským hostům, jeho dispozice jsme upravili univerzálně, aby vyhovoval lázeňsko-léčebné rehabilitační péči. Nabídne i jednolůžkové pokoje, které jsou žádané a máme jich minimum,“ řekl Vitík.

Do Bohdanče předloni přijelo přibližně 12.000 hostů, což je zhruba o 30 procent víc klientů než v roce 2012. V průměru v lázních strávili tři týdny. Zařízení se zaměřuje na klienty s potížemi pohybového a nervového aparátu, kterým léčbu platí zdravotní pojišťovna. Víkendové relaxační pobyty lázně omezují.
„Soustředíme se na vícetýdenní lázeňsko-léčebné a rehabilitační pobyty, což má pozitivní vliv na optimální obsazenost. Koncentrujeme se ryze na český trh a rozvinuli jsme spolupráci s nemocnicemi. V tom vidíme velký potenciál,“ řekl Vitík.
Základem léčby v Bohdanči jsou především slatinná ložiska s rašelinou, jejíž stáří se odhaduje na 4000 let. Léčebné lázně Bohdaneč ročně vykazují obrat zhruba 200 milionů korun. V současnosti zaměstnávají 210 lidí. Dalších 40 zaměstnanců přijmou do Domova se zvláštním režimem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.