Pomáhají duševně nemocným zpět do života

ilustrační foto: jfg / sxc.hu

Destigmatizovat lidi s duševním onemocněním a pomoct jim se začleněním zpět do společnosti. O to se snaží v rámci sociální rehabilitace pod hlavičkou Slezské diakonie v Bruntále. Do místního centra pravidelně dochází skoro 10 klientů s psychickou poruchou.

ilustrační foto: jfg / sxc.hu

Česká televize

Až do tragické autonehody před 3 lety žila Marika běžný život jako každý ostatní. Ztráta manžela a dítěte ji však srazila na zem a navíc u ní propuklo duševní onemocnění. I ty nejobyčejnější dovednosti pro ni najednou byly nepřekonatelnou překážkou.

Petra TURČOVÁ, sociální pracovnice, SD Bruntál:Marika nebyla schopná samostatně fungovat, s většinou těch běžných záležitostí jí pomáhala sestřenice.

Marika, :Ze začátku mi to šlo všechno pomalu a to, střídali mi léky a všechno možný dohromady.

V centru s ní začali pracovat a musela se znovu naučit i domácí práce jako žehlení nebo vaření. Pomáhali ji i s vyřizováním na úřadech. Kromě toho se pomalu zlepšovala i její nemoc.

Marika :Co můžu říct, že už je to lepší, že jsem stabilizovaná vlastně a už to trvá delší dobu, už je to přes rok.

Marika se společně s ostatními klienty zapojila do projektu Prádelna jako první krok k práci. Společně perou pro místní základní školu či mateřskou školu, restauraci a nebo kosmetický salon. Získané pracovní návyky jim pak pomohou na pracovním trhu sehnat placené zaměstnání.

Petra TURČOVÁ :Pracujeme na tom, aby společnost začala vnímat duševně nemocné lidi, jako lidi s kteroukoliv jinou nemocí, a aby nevnímala duševní nemoc jako nějakou senzaci, atrakci, nebo aby se dokonce duševně nemocných lidí báli.

Cílem centra je umožnit lidem s handicapem osamostatnit se. S penězi na provoz prádelny jim pomáhá i bruntálská radnice.

Jiří ONDRÁŠEK, mluvčí Bruntálu: Slezská diakonie je dlouhodobým, stabilním a spolehlivým poskytovatelem sociálních služeb ve městě a je také součástí komunitního plánu sociálních služeb ve městě, a to včetně nového komunitního plánu na roky 2015 až 2017.

Centrum je kromě duševně nemocných určeno i pro mentálně handicapované. Celkem se zde starají o 25 klientů.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.