Světový den Downova syndromu připomněl práva lidí se syndromem

ilustrační foto: connors / MorgueFile

Sobota byla Světovým dnem Downova syndromu. Datum 21. 3. symbolicky odkazuje na podstatu postižení, kdy člověk má v genetické výbavě o jeden 21. chromozom navíc, tedy tři.

ilustrační foto: connors / MorgueFile

Den se konal letos pod heslem „Mé příležitosti, mé volby“ a připomněl práva lidí s tímto syndromem a roli jejich rodin. Kampaň podpořil videoklip představující lidi s Downovým syndromem z celého světa, do něhož letos přispělo i Česko.
„Jakkoli se péče o osoby s Downovým syndromem a jejich přijímání společností v Česku v posledních letech zlepšuje, stále musejí překonávat množství překážek,“ uvedla předsedkyně Společnosti rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem Dagmar Dzúrová.
Problém je podle ní v tom, že pro podpůrná opatření v předškolním věku jsou tyto děti často považovány za příliš zdravé, při nástupu do školy ale zase příliš postižené na to, aby mohly být vzdělávány s ostatními. „Po skončení školní docházky čelí neschopnosti českého trhu práce nabízet místa handicapovaným, ačkoli vhodně zvolenou práci dokáže vykonávat řada z nich s odpovědností a vysokou motivací,“ dodala.
Na stránkách www.dends.cz jsou informace o akcích, které se konaly v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni, Jablonci, Vsetíně, Opavě, Bratislavě a Košicích. Symbolicky se propojily ve 2:13 odpoledne a ve 21:03 večer, kdy se po celé republice vypouštěly balónky s ručně psanými vzkazy a přáními účastníků jednotlivých setkání.
V Praze se lidé mohli vydat na společnou procházku, která začala v 11:00 na Náměstí Republiky před Obecním domem a vedla na Petřín. Tam na hvězdárně ve 2:13 vypustili balónky. Další program pokračoval uvnitř observatoře, kde se lidé dozvěděli víc o Planetce č. 213, a také si ji díky příznivému počasí mohli dalekohledem prohlédnout.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.